A bitcoin bányászat állapota: elképesztő mértékben nő a bitcoin hashráta

A bitcoin hálózat biztonságáért felelős bitcoin hashráta óriási ütemben növekedik és 2018. júniusában már 40 EH/s (exa – 1 000 000 000 000 000 000) értéken állt, ami annak ellenére figyelemre méltó, hogy hónapok óta gyengélkedik az árfolyam. A jelenlegi hashráta bőven a 2017-es csúcs duplája, ami 13 EH/s környékén volt. Ez több mint 100%-os növekedést jelent négy hónap alatt. Az elképesztő növekedés egyben óriási terhet ró a bányászatban utazó cégekre ugyanis folyamatosan új hardverekbe kell invesztálniuk, hogy ne maradjanak le a versenytársaik mögött és biztosítsanak valamilyen szintű közép távú jövedelmezőséget.

Az impozáns bitcoin-rali 2017 végén emelte a bányász jövedelmezőséget és az aranyszabály az iparban, hogy egy árfolyam erősödést azonnal követ egy hardver bővítés, ami további hasherő hálózatra irányítását jelenti. Ugyanakkor az új ASIC hardverek felállításának és bekapcsolásának rugalmatlansága általában késleltetve jelenik meg a növekvő bitcoin árak és a hashráta növekedés viszonylatában. Ez az új létesítmények létrehozásához szükséges idő miatt van, különösen ott, ahol a bányászat jövedelmezősége az olcsó áramdíj szerződésektől függ, ami csak bizonyos helyeken érhető el.

Hogy perspektívába helyezzük a növekedést, a 2017 végétől felkapcsolt hash teljesítmény nagyjából megegyezik 2 millió SHA-256 ASIC hardver teljesítményével, ami számottevően meghaladja a forgalomban lévő egységek eddigi becsült számát. Ez 1800 dolláros online piaci árral számolva, beleértve a nagy tételmennyiség rendelése esetén ajánlott árengedményeket, legalább 4 milliárd dolláros bányász hardver befektetést jelent. Természetesen ezek a nyers számok nem veszik figyelembe az alternatív ASIC-megoldásokat, mint például a BitFury konténer bányászait, a BlockBoxokat. Ezek az egységek akár 8 PH/s (8000 TH/s) hasherőt is ki tudnak magukból sajtolni. Az ilyen konténerek nem olcsók, állítólag egy millió dollárt is elkér a BitFury értük, magyarán, csak a legjobban eleresztett bányászok tudnak ilyenbe fektetni.

Az idei év elején a Bitfury vezérigazgatója, Valerij Vavilov 10-12%-ra becsülte cége bányászpiaci részesedését, ami jelentős számú konténert jelent. A Hut 8 bányászcég például 33 BlockBoxot üzemeltet Alberta-ban, Kanadában, amelyek a hűvös klímának köszönhetően 255 PH/s-os tartományban operálnak. A cég 2018 szeptemberéig még több bányászkonténer beszerzését tervezi.

A bitcoin hashráta óriási növekedése nem új dolog az iparban, amit a májusban publikált Coinshares bányászati fehér könyv is megerősít. A dokumentum kalkulációi alapján a hashráta az elmúlt négy és fél évben évente háromszorosával nőtt hatalmas technológiai és hardver hatékonyságnövekedés mellett. A termelési költségek a bányászat lényeges elemét képezik és a fehér könyv ezt is vizsgálta, amely szerint idén májusban a bitcoin előállítási határköltsége 6 400 dollárba került. A termelési határköltség elsősorban a bányászatra használt villamos energia árával függ össze. A nyereségesség szinte teljes egészében az olcsó villamos energia megszerzésétől függ, ami arra készteti a bányászokat, hogy olyan helyekre települjenek, ami közel helyezkedik el az olcsó áramot kínáló áramszolgáltatókhoz.

Egy közelmúltban kiadott Bitmex kutatás eredménye Kína dominanciájáról árulkodik a bitcoin bányászatban, amit a Kínában található alumíniumipar többletenergia-kapacitásával magyaráz. Egy másik tényező, ami Kínát a bányászat élvonalába röpítette, az a felesleges vidéki vízenergia kapacitás, ami a nagyfeszültségű transzmissziós infrastruktúra hiányában kedvezett a lokálisan, a vízerőmű közvetlen szomszédságába települő bányászfarmoknak.

A túlnyomó többségben fosszilis energiahordozókra támaszkodó globális energiafogyasztás hatására továbbra is el van túlozva a bányászatra felhasznált fosszilis energia súlya és a CoinShares bányászati fehér könyv kihangsúlyozza, nem ez a feltétlenül uralkodó energiaforrás a bitcoin bányászatban, annak ellenére, hogy a Bitmain egyik Ordosban található stratégiai jelentőségű bányászfarmja olcsó szénből nyeri az energiát. Amint azt a Coinshares-dokumentum is említi:

“A világ legolcsóbb villamosenergiája sok esetben az elzárt helyeken termelt vízenergia és a bitcoin bányászok elkötelezettnek tűnnek, hogy felkutassák ezeket az olcsó forrásokat, bárhol is legyenek. Bár az iparág nagy része az elmúlt néhány évben Kínára korlátozódott, ma már nagy számban találkozunk olyan bányászfarmokkal, amelyek egy sokkal szélesebb földrajzi régióban helyezkednek el. “

Egyre növekszik a bitcoin hashráta globális aránya, sok alternatív földrajzi régióval, amelyek olcsó energiát biztosítanak a bitcoin bányászfarmoknak. Ilyen helyek például Kanada, Norvégia, Washington állam, Izland, és a kelet-európai régió, mint Oroszország, Ukrajna és Moldávia. Ezek közül sok hely meglehetősen hűvös északi éghajlaton fekszik, ami kevesebb pénzt igényel a bányász berendezések hűtésére az optimális működési tartományuk elérése érdekében. Az új régiókba való betörés azonban nem tűnik egyszerű folyamatnak, amint azt Quebec tartomány jelenlegi helyzete is mutatja, ahol annak ellenére, hogy ösztönözni kívánják a bányászatot, a legfrissebb hatósági lépések inkább a bányászat visszaszorítását célozzák. A Reuters jelentése szerint Quebec tartomány 500 MW-ra kívánja korlátozni a kriptopénz bányászok számára rendelkezésre álló kapacitást, miután a HydroQuebec több mint 17 000 MW kapacitásra kapott kérelmet.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hashráta pontos kiszámítása szinte lehetetlen, és a legtöbb hashráta becslés a várható blokkidő alapján mérik, a nehézség és az aktuális blokkbányászatra fordított idő alapján. A valóság az, hogy a legtöbb bányászatra vonatkozó számításhoz bizonyos feltevéseket kell lefektetni, amelyek közül sokat részletesen tárgyalnak az említett Coinshares-dokumentum mellékleteiben.

Összegezve a leírtakat kijelenthetjük, hogy a bitcoin bányászat kirobbanó gazdasági formában van egyre komolyabban feltőkésített bányászcégekkel, amelyek élvezik az alacsony költségű áramellátás előnyeit a földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül. A hardverpiacon tapasztalható növekvő verseny csak pozitív kimenetelű lehet bányászok számára, mivel a bányászok határköltségei folyamatosan növekednek az egyre kompetitívebb piacon.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük