Ausztrália aranytartaléka lesz a fedezete egy frissen kibocsátásra kerülő kriptovalutának

Az ausztrál Perth Mint, ami a világ egyik legnagyobb pénzverdéje, egy aranyfedezetű Ethereum alapú kriptovalutát bocsát ki, amit Nyugat-Ausztrália tartománya fog garantálni.

A Perth Mint Gold Token (PMGT) lesz az első aranytoken egy publikus blokkláncon amit kormányzati tartalékokkal fedeznek.

“Az intézményi befektetőknek egy versenyképes alternatívát fog kínálni a hagyományos aranytermékekkel, mint az arany ETF-ekkel szemben, és mellette megőrzi azt a hagyományos előnyét, hogy valós időben lehet vele kereskedni és elszámolni a blokkláncok segítségével,” áll az ABC ausztrál híroldal cikkében.

A tokenizálás csak az első lépés a Perth Mint cég kampányában, hogy a teljes készletét blokkláncra vigye. Erre azért lesz képes a Perth Mint, mert a vállalatot 100%-ban Nyugat-Ausztrália tulajdonában van, ami fedezetet vállal az aranykészletére.

Már 2018-ban nekiálltak a tokenizálásnak mikor piacra dobták a GoldPass alkalmazást, amivel a befektetők azonnal fizikai aranycertifikátokat vásárolhatnak.

“Az arany digitalizálása egy nyilvános főkönyvön a globális árupiacok természetes evolúciója” – mondta Richard Hayes, a Perth Mint vezérigazgatója. “Elő fogja mozdítani az aranyat, mint mainstream befektetési eszközt, javítja annak hozzáférhetőségét, és nagyobb likviditást, átláthatóságot és auditálhatóságot kínál az ilyen típusú digitális token alapjául szolgáló eszközök számára.”

A cég szerint a PMGT más lesz az USD-alapú stabilcoinokhoz képest. Azt remélik, hogy a tokenek egy napon kereskedhetőek lesznek a hagyományos eszközökkel is, mint arany ETF-ekkel vagy a CME arany határidős termékeivel is.