Pörög a stabilcoin kereskedelem, csökken a Tether-dominancia

 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Az elmúlt 12 hónapban óriást nőtt a stabilcoin ökoszisztéma. A tőzsdék és más piaci entitások sorra jelentették be a saját stabilcoinjaikat amik lassan elkezdték felfalni a Tether piaci dominanciáját.

Ahogy az ökoszisztéma fejlődik, úgy lát egyre több szereplő fantáziát a fix árfolyamú fizetőeszközökben. A Binance, OKEx, Circle és Coinbase már kijött a sajátjával. A Binance frissen kiadott jelentése, a The Evolution of Stablecoins az elmúlt egy év stabilcoin piaci eseményeinek krónikája és rámutat konklúzióként, hogy a stabilcoinok nem csak a Tether dominanciáját kezdik ki, de a bitcoin és etherpárokét is. Mára a stabilcoin párok a teljes kereskedelmi aktivitás 60%-áért felelnek az egy évvel ezelőtti 35%-hoz képest.

Egy év alatt 35%-ról 60% fölé nőtt a Binance-n a stabilcoinok részesedése a napi kereskedési volumenből | Forrás: Binance Research

A volumen túlnyomó része továbbra is USDT-ben bonyolódik, ami a mögöttes Tether cég és a Bitfinex botrányok ellenére továbbra is piacvezető köszönhetően likviditásának, alacsony spreadjeinek, gyors elszámolásának hála. A tőzsdék által kibocsátott stabilcoinok ugyanakkor dinamikus növekedést mutatnak még annak ellenére is, hogy a Gemini tőzsde gemini dollárja 2019 első négy hónapjában elvesztette a piaci kapitalizációja felét, köszönhetően a Coinbase USDC stabilcoinjának, mely a legnagyobb érmekínálat bővülést mutatja.

Tőzsdepénz

Három héttel a jelentés publikálása után a Binance CEO CZ a Twitteren jelentette be, hogy saját font fedezetű stabilcoint bocsát ki, a BGBP-t.

Ezidáig a Binance nem mutatott túlzott hajlandóságot, hogy további stabilcoinokat adjon az eddig listázott 5 mellett. A font sterling listázás azonban újabb fontos lépést jelent, különösen annak tükrében, hogy a brit deviza jóval szigorúbb szabályozási követelmények tárgyát képezi.

Egyelőre mintegy 200£ került ‘stabilcoinizálásra’ és a Binance fontja még tesztstátuszban leledzik, de komoly versenytársává válhat a fontfedezetű stabilcoinoknak, mint a TrustToken TrueGBP-jének és az eToro GBP-jének.

A Binance lépésére a kínai OKEx is kijött a saját dollárfedezetű ERC-20 stabilcoinjával, az USDK-val, ami a TrueUSD, gemini dollár, Coinbase USDC és a Paxos direkt versenytársa lesz a saját kereskedési platformján.

Stabilcoin: kapu az altcoinokra

Habár a stabilcoinok jótékony hatása elsősorban a kriptotőzsdéken érhető tetten, segítségükkel az OTC piacok hatékonysága is növekedik azzal, hogy a nagybefektetőknek elegendő likviditást biztosítanak.

A fix árfolyamú érmék kényelmes és biztonságos belépési lehetőséget biztosítanak a kriptopénz piacokra. Emiatt kezdtek el a hagyományos tőzsdék is decentralizált infrastruktúrák és stabilcoinok kiépítésébe, mert segítségükkel új ügyfeleket csábíthatnak platformjaikra.

A svájci SIX tőzsde, ami egy blokklánc alapú tokentőzsde indítását tervezi 2019 második felében, nem sokkal korábban jelentette be, hogy egy fiatpénz fedezetű token fejlesztésébe kezdett. Még nem tiszta, hogy a tokent privát felhasználásra vagy publikusra tervezik, de a hírek szerint segítségével atomcseréket lehetne végrehajtani ami azonnali on-chain tranzakciót .

Mialatt a hagyományos pénzügyi intézetek is elkezdenek stabilcoinokban gondolkodni, újabb fejfájást okozva a Tethernek, a piacon már ott ólálkodik egy ennél jóval veszedelmesebb kihívó.

Nem nehéz kitalálni ki az elefánt a porcelánboltban: a Facebook GlobalCoin projektje, ami állítólag stabilcoin lesz, ATM-ekkel és 10 000 000 dollárba kerülő csomópontokkal. Egy ennél kisebb, de ugyanúgy milliárdos felhasználóbázissal rendelkező vállalat, a Samsung is egy saját kriptoeszköz kibocsátásán dolgozik az Ethereum mainneten. A Samsung a tokenjét a Samsung Pay alkalmazáson belül kívánja hasznosítani.

Az egyelőre bizonytalan, hogy a meglévő kriptopénz ökoszisztémával milyen mértékű integráltságban lesznek ezek a projektek és a fogadtatásuk szintén kétes, de néhány szakértő szerint a stabilcoin kibocsátással ezek a tech cégek adhatják a bankok következő generációját, ami eltávolodást jelent a közvetítőkre épülő pénzügyi rendszertől és nyitást a Bitcoin képviselte totális decentralizáció felé.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.