Több száz hamis aranyrúd került a nemesfémpiacra

Egy újabb indok, hogy az analóg értékőrzőről és menedékeszközről digitálisra térjünk át. A Reuters jelentése szerinte több száz hamis aranyrúd árasztotta el a nemesfémpiacot.

A cikk szerint a nemzetközi nemesfémpiacot sújtó csalás következtében már a JP Morgan bank trezorjaiban is találtak hamis aranyrudakat. A híroldalnak nyilatkozó nemesfém kereskedők szerint legalább 1000 darab egykilós aranyrúd kerülhetett ki a piacokra, amelyek svájci öntödék szignóját és emblémáját viselik. A jelentések szerint a hamis aranyrudak Kínából eredhetnek és hongkongi, japán és thaiföldi kereskedőházakon keresztül kerülhettek kereskedelmi forgalomba.

A JPMorgan nyilatkozata szerint, ilyen esetekben:

“… haladéktalanul figyelmeztetjük a megfelelő hatóságokat és finomítókat, ha a rutin ellenőrzések és eljárások során hibásan megjelölt arany egykilós rudat fedezünk fel.”

A Goldprice.org oldal adatai szerint egy kilogram arany ára magyar forintban számolva a mintegy 14 700 000 HUF, ami közel rekord magas árfolyamot jelent. Utoljára 2017 elején volt ilyen magasan az árfolyam.

Euróban számolva az arany kilogrammonkénti ára már most is rekordárfolyamon kereskedik a közel 45 000 eurós árfolyamával.

Drop gold, buy bitcoin?

Az aranylázban szenvedők úton-útfélen emlegetik, hogy az arany már évezredek óta az emberiség menedékeszköze a gazdasági katasztrófák idején, mialatt a Bitcoin már legalább 4 buborékon esett túl.

Ugyanakkor ahogy a Reuters cikk is rámutat, ahhoz, hogy a befektetőket ne verjék át a nemesfémpiacokon, komoly szakértelemre van szükség az aranyrudak minőségének ellenőrzésére. Ezzel szemben a Bitcoin esetében elég egyetlen ingyenes szoftver letöltése ahhoz, hogy csomópontot futtathasson a felhasználó és a Bitcoin tranzakciók hitelességét ellenőriztethesse.

A “Bitcoin megoldja a problémát,” írta a Twitteren Francis Pouliot, a kanadai Bitcoin váltó, Bull Bitcoin tulajdonosa.

Egy másik Twitter-bejegyzés még ennél is tovább ment.

“Elfogadnál aranyat valakitől, akiben nem bízol anélkül, hogy megbizonyosodnál annak súlyáról és az arany tisztaságáról még azelőtt, hogy azt kiszállítanák hozzád?” – állt Bitcoin Wizard válasza a Reuters cikkre, majd hozzáteszi:

“Gondolj a Bitcoin teljes csomópontra, mint egy ‘hamis bitcoin-érzékelőre’ — nincs szükséged másra a tisztaságának hitelesítésére, mint egy Raspberry Pi.”

Az aranyt nem csak a hitelessége, de a rendelkezésre álló kínálata alapján is érhetik bírálatok. Egy Ausztráliában végzett sötét anyag kísérlet eredményének melléktermékékeként a kutatók egy új nemesfém detektálási módszert fedeztek fel.

A Grayscale Investment bitcoin befektetési alap még májusban “Drop gold, buy bitcoin” szlogennel kampányolt az Egyesült Államokban, hogy a befektetőket az arany mellőzésére és a bitcoin listázására késztesse portfóliójukban.

(Készült a Reuters cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük