Ausztrália nemzetstratégiája már számol a blokkláncokkal

Az ausztrál kormány friss ütemterve alapján többet kíván áldozni a blokklánc technológiai innovációra.

Ezt konkrétan az ipari, tudományos, energia és erőforrás politikáért felelős minisztérium jelentette be. Az új nemzetstratégia célja, hogy kiaknázza az üzleti blokkláncokban rejlő potenciált, különösképp az ellátási lánc menedzsment és nyomon követés területén.

Az 52 oldalas ütemterv három területre összpontosít, a szabályozás és szabványok, készségek, kapacitás és innováció valamint a nemzetközi befektetések és együttműködések területére.

A terv egyébként egy 2019-ben kiadott blokklánc stratégia frissített változata, ami akkor még csak a szabványosítás, terminológia, kormányzás, biztonság és azonosítás kérdésére helyezett hangsúlyt.

Ausztráliában egyre nagyobb figyelmet kapnak a blokkláncok és a decentralizált peer-to-peer technológiák, mivel segítségével jelentős költségcsökkentést lehet végrehajtani a pénzügyek, energiaszektor és a gyártás területén.

Az ütemterv megemlíti a Gartner statisztikáját, miszerint a blokkláncok által generált üzleti érték 2025-re eléri a 175 milliárd dollárt, 2030-ra pedig a 3 billió dollárt.

Karen Andrews ipari, tudományos és technológiai miniszter helyi magazinnak adott nyilatkozata szerint a blokklánc erősítheti az ausztrál exportlehetőségek kiaknázását és segítségével az ausztrál gyártok nyomon követhetik a termékeiket és szolgáltatásaikat szerte a világon.

A pénzügyek terén ez a személyazonosság ellenőrzését jelenti, ami az ismerd az ügyfeled (KYC) procedúra sarokköve. Az oktatás területén pedig segíthet megbízható és hamisítatlan információkat kiállítani egy személy készségeiről és potenciáljáról.

Az ütemterv kidolgozásában szakértők, egyetemek és más kormányszervek is segítettek.

Érdekelhet: