Ausztria 2023-tól betiltana minden olajjal és gázzal működő fűtőberendezést

Az osztrák kormány jövő évtől be akarja tiltani az új fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések használatát, és 2025-ig a régi olaj- és szénfűtőberendezéseket klímabarát lehetőségekkel kívánja helyettesíteni – írta az Euractiv.

Ausztria a többi uniós országhoz hasonlóan igyekszik minél hamarabb csökkenteni az orosz gáztól való függőségét. A kormány szerint az orosz gázról való lemondásnak a megújuló fűtési lehetőségek bevezetésével egyidejűleg kell megtörténnie.

Az orosz-ukrán háborút megelőzően Ausztria a felhasznált földgáz mintegy 80%-át Oroszországból kapta. Augusztusra ez a nagymértékű függőség 50% alá csökkent – közölte az osztrák kormány.

Az új fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések betiltásához azonban az osztrák parlament legalább kétharmadának jóváhagyására lenne szükség, mivel a törvénytervezet alkotmánymódosítást igényelne – jegyezte meg Nikolaus Kurmayer, az Euractiv munkatársa.

“Az Ukrajna elleni orosz agressziós háború megmutatta, mennyire sebezhető az energiaellátásunk. Erre a válasz csak az lehet, hogy ‘szabaduljunk meg az orosz gáztól'” – mondta szerdán Leonore Gewessler osztrák energia- és klímavédelmi miniszter.

“A megújuló hőtörvénnyel (EWG) Ausztria most újabb nagy lépést tesz ezen az úton” – tette hozzá Gewessler.

Az új törvény értelmében 2023-tól az új épületekbe nem lehet gázfűtést telepíteni – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy 2040-ig Ausztria az ország összes fűtőberendezését klímabarát alternatívákra állítja át, megszabadulva az olaj- és gázkazánoktól, és áttérve a hőszivattyúk, a távfűtés vagy a pellet használatára.

Ausztria 2026-ig mintegy 2 milliárd euró rendelkezésre bocsátásával támogatja a javasolt fűtőberendezés-átállási programot – állította a miniszter.

A megújuló fűtésről szóló törvény (Erneuerbaren-Wärme-Gesetz, EWG) szerint Ausztriában 2040-ig fokozatosan ki kell vezetni a fosszilis tüzelőanyagokkal való fűtést, például a szén-, olaj- és gázfűtést.

A törvénytervezet első változatát ismertetve Gewessler miniszter az év elején elmondta, hogy jelenleg az osztrák gázfogyasztás mintegy negyedét a fűtés teszi ki.

További érdekes cikkeink: