Ausztria egyik legnagyobb bankja meghódítja a kriptovilágot a Bitpanda segítségével

Nemrégiben kiderült, hogy Ausztria második legnagyobb bankja partnerségre lépett a Bitpanda kereskedési platformmal.

A Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien (RLB Nö-Wien) bankcsoport és a Bitpanda közötti együttműködés nem sokkal azután valósult meg, hogy a kriptotőzsde egy hasonló egyezséget kötött az N26 német mobilbankkal. Az anyavállalat ezt azzal a célzattal tette, hogy kriptobefektetési szolgáltatásokat biztosítson ügyfelei számára. A kezdeményezés kivitelezése a kriptotőzsde szolgáltatott szoftvere (SaaS – Software as a Service) által történik majd meg.

Ennek a kooperációnak köszönhetően az RLB Nö-Wien az első olyan hagyományos bank az Európai Unióban, amely beépíti a digitális eszközöket szolgáltatásaiba.

A kriptobefektetések mellett az osztrák vállalat attól sem zárkózik el, hogy részvényeket, kriptókat, tőzsdén kereskedett befektetési alapokat, valamint nemesfémeket is felvegyen a repertoárjába. Az invesztálni vágyók már akár 1 euró összegben is beruházhatnak az általuk választott eszközökbe. Ezzel az a céljük, hogy segítsék ügyfeleiket „pénzügyi törekvéseik elérésében”.

A Bitpanda vezérigazgatója, Eric Demuth, nyilatkozatában rávilágított a pénzügyi piacot leginkább érintő problémákra. Ez véleménye szerint a szektor működésének bonyolultságában és az inkluzivitás hiányában lakozik. Elmondása alapján a bankcsoportnak szándékában áll egyszerűbbé tenni a befektetést mindenki számára.

„Egyszerű és könnyen kezelhető produktumokat szeretnénk, amelyek nem igényelnek útmutatót. A Bitpanda-val együttműködve egy olyan SaaS infrastruktúrát alkottunk meg, ami lehetővé teszi partnereinknek, hogy digitális eszközökkel kapcsolatos ügyleteket bonyolítsanak le. Mindezt pedig szabályozott, illetve a biztonsági előírásoknak eleget tevő körülmények között teremtjük meg”, nyilatkozta Demuth.

A megállapodás részeként az RLB Nö-Wien szándéknyilatkozatot írt alá a Bitpanda-val szemben. Az elbírálási folyamat várhatóan a 2023-as év vége felé fejeződik majd be.

A társulást egyébként napokkal azután jelentették be, hogy az EU végérvényesen is rábólintott a MiCa rendelet bevezetésére. A kriptoszektor vegyes érzelmekkel fogadta a hírt, sokan örülnek az Európai Unió ezen indítványának, míg mások teljességgel elítélik azt.