Autó finanszírozás okosszerződések segítségével? Németországban igen

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Auto F1 német pénzügyi vállalat innentől kezdve az Ethereum blokkláncán vezetett okosszerződések segítségével kezeli az autó finanszírozással kapcsolatos adminisztratív teendőket. A cég ezzel a papírmunkától és a papír alapú dokumentációtól kíván megszabadulni. Az adminisztráció a folyamat elejétől a végéig kizárólag a blokkláncon fog történni, lokálisan tárolt dokumentumok nélkül.

Az elavult, de még mindig sok helyen széleskörűen alkalmazott, sőt egyes esetekben törvényileg is kötelező papír alapú adattárolással rendkívül sok probléma van. A környezetterheléstől eltekintve, a sok papírt akár évtizedeken keresztül, rendszerezve, elkülönítve, fizikailag tárolni rengeteg pénzbe kerül. Ezen kívül, míg a blokkláncon az adott információ másodpercek alatt visszakereshető, papíron ez akár órákat vagy napokat is igénybe vehet.

Számos rendkívül hasznos felhasználási mód valójában végtelenül unalmas

Persze logikus érv, hogy erre találták ki a vállalati informatikai rendszereket. Azonban aki végzett már adminisztratív jellegű munkát pontosan tudja, hogy ezeknek a fejlesztésére és karbantartására a cégek mennyi energiát és pénzt szánnak. A vállalati IT rendszerek színvonala emiatt sokszor rendkívül alacsony, lassúak és kiberbiztonsági szempontból sebezhetőek. Sőt, sokszor biztonsági mentés sem készül rengeteg adatról, így ha a fizikai adathordozók károsodnak vagy elhasználódnak egyes információk örökre odaveszhetnek.

Egyre többen mondják, hogy a decentralizált szemlélet és a blokklánc alapú technológiai megoldások jóval túlmutatnak a kriptovalutákon, az NFT világon és a mindenféle egyéb high-tech újdonságon. A blokklánc technológiáknak számtalan végtelenül hétköznapi és unalmas, ámde annál hasznosabb alkalmazása lehet. Az Auto F1 autó finanszírozási példája remekül szemlélteti a blokklánc és a smart contractok adaptálhatóságát. Természetesen kérdés, hogy milyen adatbiztonsági és személyiségi jogi szabályozási kérdések merülhetnek fel személyes adatok blokkláncon történő hivatalos tárolása esetében.

Németország rendkívül nyitott a kriptotechnológiák világa felé. A helyi zöldpárt még külön fejezetet is szánt a kriptovalutáknak a  választási programjában. A német központi bank pedig  az amerikai FED és a Kínai Központi Bank mellett már jó ideje szép csendben dolgozik a saját CBDC projektjén.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.