Az 1,4 billiós világhírű befektetési cég a Polygon hálózatán indít befektetési alapot

A népszerű, kaliforniai székhelyű befektetési vállalat elindította az első olyan Egyesült Államokban bejegyzett befektetési alapot, amely blokkláncot használ a tranzakciók feldolgozásához és a részvénytulajdonlás rögzítéséhez.

A Franklin Templeton, az 1,4 billió dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkező globális befektetési cég leányvállalata szerdán elindította on-chain pénzalapját, egy stabilcoin alternatívát a Polygon hálózatán.

Az alap célja, hogy a befektetők számára olyan magas szintű folyó jövedelmet biztosítson, amely a részvényesek tőkéjének megőrzésével és likviditásával összeegyeztethető. A stabil, 1 dolláros részvényárfolyam fenntartására érdekében a kezelt vagyon legalább 99,5%-át állampapírokba, készpénzbe vagy visszavásárlási megállapodásokba fekteti.

A befektetési alap részvényeit a BENJI tokenek képviselik. A befektetők a Benji Investments mobilalkalmazáson keresztül vásárolhatnak FOBXX részvényeket, és digitális pénztárcában tarthatják azokat.

Az alap az áprilist megelőző 12 hónapban 2,8%-os éves hozamot biztosított a befektetőknek, és jelenleg 273 millió dolláros piaci tőkeértéket képvisel.

A cég már régóta részt vesz a kriptoügyletekben

A Franklin Templeton két évvel ezelőtt jelentette be a digitális eszközökkel foglalkozó kockázati alapját, és már 2019-ben elkezdte digitalizálni egy pénzpiaci alap részvényeit a Stellar blokkláncán. Ez azt jelenti, hogy a befektetési alap a blokkláncon hajtja végre a tranzakciókat és rögzíti a részvények tulajdonjogát.

Roger Bayston, a Franklin Templeton digitális eszközökért felelős vezetője kiemelte, hogy az új on-chain pénzalap a Franklin első integrációja az Ethereum ökoszisztémán belül. “A [FOBXX] hatókörének kiterjesztése a Polygonra lehetővé teszi, hogy az alap még inkább kompatibilis legyen a digitális ökoszisztéma többi részével, különösen az Ethereum-alapú blokkláncon keresztül” – mondta Bayston.

Az Ethereum hatalmas intézményi érdeklődésnek örvend

A hír a legújabb jele az Ethereum és ökoszisztémája iránti növekvő intézményi érdeklődésnek, miután tavaly áttért a Proof of Stake konszenzusra. A múlt havi Shapella frissítése, amely többek között lehetővé tette a stakelt ETH érmék kivonását, jelentős sikereket hozott a hálózat életébe. Az április 12-i frissítés utáni 8 napban az adatok szerint több mint 600 ezer új ETH tokent helyeztek letétbe, ami a valaha volt legnagyobb heti beáramlás az ether staking két és fél éves története alatt.

A Polygon az Ethereum skálázásának egyik vezető csapata. PoS hálózata az ötödik legnagyobb okosszerződés-hálózat 1 milliárd dollár zárolt összeggel. A Polygon pályafutása alatt több Layer 2 rollup megoldást is elindított, köztük a ZkEVM-et, a Nightfallt és a Miden-t.

Colin Butler, a Polygon Labs intézményi tőkéért felelős vezetője megosztotta véleményét a vállalat blokklánc-technológia felkarolásáról:

“Elképesztő, hogy egy olyan nagy múltú intézmény, mint a Franklin Templeton átláthatóságot, interoperabilitást és biztonságos, demokratizált hozzáférést biztosít a pénzügyi eszközeihez” – mondta. “Ha egy lépést hátralépünk, és ezeket a dolgokat kevésbé blokklánc-termékekként, hanem inkább a blokklánc felhasználásával elért előnyökként tekintjük, akkor kezdjük meglátni a “miérteket”.”

Hétfőn Bayston a Bloombergnek elmondta, hogy az eszközkezelő az utóbbi időben megemelkedett mennyiségű megkeresést tapasztalt az alapjához web3 entitásoktól, köztük DAO-k és alapítványoktól. A Stellar Development Foundation 20 millió dollárt fektetett be a kincstári vagyonából a FOBXX-be.

“A Bitcoin a legnagyobb figyelemelterelés a legnagyobb zavarról, ami a pénzügyi szolgáltatásokban jön, ami a blokklánc” – mondta Jenny Johnson, a befektetési cég vezérigazgatója.

Az április 26-28 között zajló Consensus rendezvényen Jenny Johnson, a Franklin Templeton vezérigazgatója beszélt a blokklánc előnyeiről az alapkezelési szektor számára, valamint az NFT-kben látott lehetőségekről.

A Google Cloud teljes gőzzel támogatja a Polygon ökoszisztémáját

Szerdán a Google Cloud bejelentette, hogy “többéves stratégiai együttműködést” kötött a Polygonnal. A megállapodás részeként a Google Cloud infrastruktúrát és eszközöket biztosít a Polygonra építő fejlesztők számára. A partnerség célja a fejlesztői integráció egyszerűsítése a Web3 termékek és decentralizált alkalmazások (DApps) Polygonon történő létrehozásához, elindításához és növeléséhez.

A felhőalapú számítástechnikai szolgáltató először 2021-ben kezdett el együttműködni a Polygonnal, amikor a BigQuery szervermentes adatbázisplatformján bevezette a Polygon PoS on-chain analitikájának támogatását.