A Google big data elemző platformján már az Ethereum blokklánc adathalmaza is elérhető

A Google Cloud csapata hivatalosan is elérhetővé tette big data elemző platformján, a BigQuery-n, az Ethereum adathalmazát. A sajtóközlemény még augusztus 29-én került fel a Google blogjára.

Az Ethereum blokklánc adatot az adathalmazban teszik közzé és minden nap frissítésre kerül. Az eszközt azért hozták létre, hogy segítse az üzleti döntések meghozatalát, elsőbbségi sorrendet lehessen kialakítani az Ethereum architektúrán végrehajtott fejlesztések között vagy épp egyenleg módosításoknál ahhoz, hogy kideríthető legyen milyen gyorsan lehet egy wallet eszköz-egyensúlyát helyreállítani.

A Google közlemény kitér az Ethereum blokklánc API-jaira, melyekkel tranzakciókat lehet ellenőrizni, wallet tranzakciókat nyomon követni, egyenlegkimutatást lekérdezni stb., és mégis, ezeket az API végpontokat nehéz elérni. Pontosan ezért, áll a közleményben, a BigQuery OLAP funkciója segít összesíteni az ilyen adatokat és vizualizálni azokat.

big data elemző
Ether utalások és tranzakciós díjak | Forrás: BigQuery

A Google Cloud alapú szoftver egyben szinkronizál a Parity-t futtató számítógépekkel is, amely egy az Egyesült Királyságban kifejlesztett infrastruktúra szoftver az Ethereum blokkláncával történő interakcióra, és naponta végez adatkivonást az ETH elosztott főkönyvéről és menti dátum-particionáltan az adatokat a BigQuery-n.

A Google néhány felhasználási területét is bemutatja az eszköznek. Az egyik, a jól ismert CryptoKitties játékhoz köthető. A BigQuery összegyűjti mindazt a virtuális pet tulajdonost, aki legalább 10 macskával rendelkezik és azt a fitneszük alapján jeleníti meg (azaz, minél nagyobb a kör, annál fittebb a macska).

Ez egyelőre nem tűnik túlzottan hasznos felhasználási területnek, ha csak a macskákból indulunk ki, de például ETH bálna walletek elemzésekor és nyomon követésekor, ami akár rendszerszinten befolyásolhatja az aktuális árfolyamot, már annál is inkább.

A Google nem először merészkedik el a blokklánc alapú eszközök világába. Februárban jelentette be hasonló eszközét a bitcoin blokkláncának megjelenítésére, anomáliák észlelésére és szükséges adatok kivonására a BTC elosztott főkönyvéből.

A keresőóriás júliusban lépett partnersége a Blythe Masters vezette Digital Asset céggel hogy elosztott főkönyvi megoldásokat kínálhasson a Google Cloud platformján. A cégnek Budapesten is van egy irodája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük