Az AMD nem korlátozza a grafikus kártyáiban a kriptovaluta bányászatot

A számítástechnikai hardvergyártó Advanced Micro Devices (AMD) nem tervezi a rivális Nvidia követését abban a gyakorlatban, hogy korlátozza a grafikus kártyák kriptovalutabányászatban való felhasználásának lehetőségét.

A PC Gamer jelentése szerint ezt a hírt az az AMD az Radeon RX 6700 XT grafikus kártyájának bemutatóján erősítette meg. Habár ma már nem a legjövedelmezőbb tevékenység, de még mindig lehet grafikus kártyákat használni bizonyos kriptovaluták bányászatára, például Ethereum, Ethereum Classic, Monero, Litecoin, Grin bányászatára.

“Nem fogunk megakadályozni semmilyen munkafolyamatot, a bányászatot sem” – nyilatkozta Nish Neelalojanan, az AMD termékmenedzsere a kiadványnak.

Az AMD döntése ellentétben áll az Nvidiával. A rivális cég ugyanis úgy döntött, hogy a  legújabb videókártya, az RTX 3060 GPU mögötti feldolgozási teljesítményt 50%-ban korlátozza, amennyiben azt ETH vagy más kriptovaluta bányászatára használják. Az Nvidia azonban mégis keresztülhúzta a saját erőfeszítéseit azzal, hogy véletlenül közzétett egy illesztőprogramot, amely eltávolította a kérdéses korlátozást a grafikus kártyákból.

AMD videókártya

Amint egy korábbi cikkünkben is írtunk róla, az Nvidia célja a hashráta blokkal az volt, hogy helyzetbe hozza a gamereket videókártya vásárláskor szemben a bányászokkal, akikre folyamatosan megy a panasz, amiért felnyomják a kártyák árait. Az egy hónappal ezelőtti bejelentésekor az Nvidia még úgy kommunikált, hogy a hashráta blokk feltörhetetlen és csak egy driver választja el az RTX 3060-asokat a hashráta csúcsteljesítménytől.

“Egy biztonságos handshake az illesztőprogram az RTX 3060 szilícium és a BIOS (firmware) között, amely megakadályozza a hashráta limit eltávolítását,” – közölte akkor Bryan Del Rizzo, a cég kommunikációs feje.

A kriptobányászok és a játékosok GPU-igényei a legújabb grafikus chipek hiányához vezettek. A játékosok már régóta foglalkoznak a legújabb kártyák hozzáférésének nehézségeivel, és az Nvidia lépését a kritikusok felé mutató bólintásnak tekintették. Az Nvidia a következő hónapokban egy kifejezetten kriptovaluta bányászatnak szentelt termék bevezetésére is törekszik.