Egyre többen csatlakoznak az amerikai dollárt leváltani akaró országokhoz

A BRICS-országok arra törekednek, hogy a nemzetközi kereskedelem lebonyolítása érdekében az amerikai dollárt egy új valutával váltsák fel a globális színtéren. Egy nemrégiben megjelent jelentés kiemelte, hogy 19 különböző nemzet küldött hivatalosan kérelmet a BRICS-szövetséghez való csatlakozásra. A fejlődő országok célja, hogy letaszítsák a dollárt a globális tartalék státuszából, és új pénzügyi rendet hozzanak létre. Körülbelül 5 arab ország jelezte érdeklődését, és kész csatlakozni a BRICS-blokkhoz.

Az öt arab ország, amely hivatalosan kérte a BRICS-szövetséghez való csatlakozását, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom és Algéria. Továbbá Irán is érdeklődést mutatott a BRICS-hez való csatlakozás iránt.

Az arab országok olaj- és aranytartalékokban gazdagok, amelyek a BRICS-szövetségnek lendületet adhatnak, ha belépnek a blokkba. Ez megerősítheti a nemzetek szövetségét, és kihívást jelenthet a G7-országok számára. A G7-országok az Egyesült Államokat, Kanadát, Németországot, Franciaországot, Olaszországot, az Egyesült Királyságot és Japánt tömörítő fejlett nemzetek.

A Bloomberg jelentése szerint a G7-országok körülbelül 27,8 százalékkal járulhatnak hozzá a teljes világgazdasághoz. Ezzel szemben a BRICS a világgazdaság 35 százalékát teszi majd ki.

Az arab nemzetek és a BRICS-szövetségre való törekvés

A BRICS-bővítés a globális pénzügyi rendet a keleti fejlődő országok felé billentheti, nem pedig a nyugati nemzetek felé. Az amerikai dollárra való támaszkodás megállhat, ami meghiúsíthatja a globális rendben betöltött státuszát. A dollár zuhanása pénzügyi katasztrófát okozhat, ha nem talál új utat a deficit finanszírozására.

Szaúd-Arábia belépése a szövetségbe lehet az első lépés a dollár erejének elvesztése felé. Az olajban gazdag ország nyersolajat adhatna el Európának, ami arra kényszerítené a vén kontinenst, hogy a BRICS új valutájával (akár digitális valutájával) rendezzék a kereskedelmet. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre, és több nyugati ország függ az exportjától.

Összefoglalva, Szaúd-Arábia belépése a BRICS-be végzetes lehet az amerikai dollárnak és a G7 országok növekedésének. A pénzügyi rend kicsúszik az Egyesült Államok kezéből, és a fejlődő keleti országok kezébe kerül.