A BRICS országok egységes digitális pénz bevezetéséről tárgyaltak

Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika, vagyis a BRICS országai tárgyalásokat folytatnak, egy határokon átnyúló digitális pénz kibocsátásának lehetőségéről, amellyel csökkenthetnék az Egyesült Államoktól való függőségüket.

A BRICS és problémái

A BRICS azon országok legnagyobb geopolitikai blokkja, mely három kontinenst is átfogó, jelentős gazdasági hatalommal rendelkezik a globális ügyekben. 2018-tól kezdve a BRICS öt nemzetének együttes nominális GDP-je 40 billió dollár volt, vagyis a világ bruttó termékének körülbelül 23,2%-a. Ezzel a BRICS képviseli a legnagyobb ellenpólust a fejlett nyugati országok blokkjával az unióval és az USA-val szemben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a BRICS országok diplomáciai ereje egyenként kevés a nemzetközi szankciók enyhítésében és eltörlésében. Ez különösen igaz az olyan politikailag érzékeny területeken, mint a fegyverek és az energiahordozók piaca. Viszont az innovatív technológiák felé nyitás segíthet ott, ahol a politika már képtelen működni. Egy egységes digitális pénz létrehozásának a lehetősége megoldást jelenthet a BRICS országai számára, mellyel sok olyan problémát tudnának kezelni, amelyekkel a globális piacokon szembesülnek.

Az USA szankcióinak megkerülése

A BRICS egy közös digitális pénz létrehozását vitatta meg nemrég a BRICS csúcstalálkozón, Brazíliában. Dmitriev, az Orosz Direkt Befektetési Alap főigazgatója, azt mondta, hogy egy hatékony BRICS fizetési rendszer alkalmazható lenne az országok közötti elszámolások ösztönzésére, miközben csökkenthetné az amerikai dollártól való függőséget.

Az új rendszer a SWIFT nemzetközi fizetési mechanizmus alternatívája lehetne az Egyesült Államok szankcióinak hatálya alá tartozó országokkal folytatott kereskedelem megkönnyítésére.

Arról is említést tettek, hogy a BRICS országok a nemzetközi ügyletekben egyre kisebb arányban használnak dollárt. Oroszországban például az elmúlt öt évben a dollár aránya a külkereskedelmi ügyletekben 92%-ról 50%-ra zuhant, míg az orosz rubelben lebonyolított tranzakciók aránya 3%-ról 14%-ra nőtt.

Oroszország és Kína az elszámolásaik felében már nem használja az amerikai dollárt. A nemzetközi fizetési rendszerből is próbálják azt kiszorítani. Ezzel a BRICS országok gyengíthetik a dollár befolyását a globális monetáris rendszerben.

Denis Smirnov, az orosz blokklánc tanácsadó a BFM kiadványnak azt nyilatkozta, hogy egy egységes kriptovaluta rendszer használata csökkentené a tranzakciós költségeket a BRICS országai számára és akár a kötvények alternatívája is lehetne.

Az aranyhoz kell kötni, nem az amerikai dollárhoz

Bár azt még nem tudni, hogy a BRICS kriptovaluta pontosan hogyan fog kinézni, a szakértők már arról vitatkoznak, hogy mihez lehetne kötni. Kapcsolódhatna egy másik kriptovalutához, de ebben az esetben sem lehetne elkerülni az amerikai dollár monopóliumát. Nyersanyag vagy áru árához is köthető lenne, de a piaci manipuláció kockázatával kellene szembenéznie. “A bázeli megállapodásokat figyelembe véve, talán az aranyhoz való kötés lenne a legmegfelelőbb opció”, mondta, Elina Sidorenko, az Orosz Állami Duma munkacsoportjának vezetője.

Oroszország alternatívát keres a SWIFT-re

Oroszországot 2014 óta szankciók sorozata sújtja. Az állandó gazdasági szankciók hatására az orosz hatóságok fontolóra vették egy SWIFT alternatíva létrehozásának lehetőségét.

A pénzügyi üzenetek átviteli rendszerét (SFPS) állítólag az ország pénzátutalásainak 18%-át jelenti. Már külföldi pénzügyi szervezetek is elkezdtek csatlakozni az SPFS-hez. Áprilisban Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter azonban megjegyezte, hogy az SPFS nem helyettesíti a SWIFT-et, és nem valószínű, hogy a közeljövőben a helyébe léphet.

Az orosz kormány most fontolóra vesz egy másik alternatívát. Az arany által biztosított nemzeti kriptovalutát. Elvira Nabiullina, az Orosz Központi Bank vezetője úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen valutát a kereskedelmi ügyletek során használhatnának az elszámolások végrehajtására. Nabiullina ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a kriptovaluta helyett sokkal fontosabb lenne a nemzeti valuták által elősegített nemzetközi elszámolások fejlesztése.

A szankciók az oroszországi katonai üzletek 20%-át akadályozták meg 2018-ban. Az orosz hatóságok az egységes kriptovaluta ötletét nyíltan tárgyalják. Egy hatékony, átlátható és stabil eszköz lenne az Egyesült Államok szankcióinak megkerülésére és a dollártól való függőség csökkentésére.

A BRICS államok figyelmen kívül hagyhatnák az árfolyam különbségeket, Oroszország pedig szilárd fedezetet kapna nemzeti valutájához, a rubelhez, amelynek értéke nagyot esett a szankciók bevezetése és az olajár földbe állása óta.

USD/RUB árfolyam az elmúlt 5 évben | TradingView

Kína és egy digitális valuta

Kína a BRICS blokk vezető hatalma és egyben a legnyitottabb a blokklánc használata iránt. Kína arra törekszik, hogy felgyorsítsa a saját központi bankja által létrehozott digitális valutájának fejlesztését. Azon dolgozik, hogy a blokklánc technológiát integrálja több területen is, ideértve az Alibaba-t, a Tencent-et és a bankokat.

A sietség oka részben a Facebook Libra. A kínai elemzők attól tartanak, hogy egy olyan globális digitális valuta kifejlesztése, amelynek szoros kapcsolata van az USA-val, veszélyeztetheti a nemzeti valutákat és gyengítheti az árfolyamukat. Egy olyan stabilcoin, amelyet az amerikai dollár támogat, növelheti annak létjogosultságát a globális gazdaságba és így megszilárdíthatja Washington gazdasági-politikai helyzetét.

Kínát nemcsak a BRICS országokkal folytatott elszámolásokra használható egységes kriptovaluta ötlete foglalkoztatja, hanem egy olyan nemzeti kriptovaluta elindítása is, amely pajzsként szolgálna a gazdasági ellenfeleivel szemben, itt értsd elsősorban az Egyesült Államokat.

Brazília pozitív hozzáállása

Dél-Amerikát vizsgálva kijelenthető, hogy Brazília áll a bitcoin kereskedelem élén volumenében. Az ország kifejezetten nyitott a digitális eszközökre és a blokklánc technológiára, így termékeny talaj lehet egy nemzeti kriptovaluta létrehozására, emellett pedig támogatja a BRICS országok egységes valutájának ötletét is.

Tekintettel arra, hogy Brazília export-import egyenlege 219 milliárd dollár, óriási lehetőséget jelenthet számukra a BRICS tagországokkal folytatott kereskedelem növelésében a kriptovaluta használata. Noha Brazília nem szenved a szankcióktól, a legfontosabb kereskedelmi partnere, Oroszország igen, ebből pedig az következik, hogy az ország mozgástere viszonylag kicsi.

India a szegénységgel és a korrupcióval harcol

Úgy tűnik, hogy India is egy nemzeti digitális pénz bevezetését fontolgatja. Ennek okai nem mások lehetnek, mint a szegénység és a korrupció csökkentése. Az indiai tartalékbank egy olyan digitális valuta kibocsátását szorgalmazza, amelyet törvényes fizetőeszközként a központi bank támogat és szabályoz. Az RBI (Reserve Bank of India) reméli, hogy a blokklánc enyhíti a korrupció kérdését, amely a külföldön dolgozó indiaiak pénzügyi közvetítőktől való függőségét csökkentené a határokon átnyúló átutalások során.

India az egyik legfontosabb orosz fegyverimportőr és az egyik legnagyobb energiakereskedelmi partner, így az egységes digitális valutában történő kölcsönös elszámolások teljesen új kilátásokat nyitnának a két ország számára.

Dél-Afrika és a pénzátutalások

A nemzeti digitális valuta kibocsátásának lehetőségét a Dél-Afrikai Központi Bank is megvitatta. Az országban 11 millió embernek nincs bankszámlája, sokan igazolvánnyal sem rendelkeznek. A nemzeti digitális valuta bevezetése elősegítené a polgárok millióinak hozzáférését a pénzügyi szolgáltatásokhoz, és fellendítené a gazdaságot. Dél-Afrika ugyanúgy kötődik az amerikai dollárhoz, mint a többi BRICS tag. Mivel Kínával és Oroszországgal is fontos kapcsolatban áll, így a saját bőrén is érzi a szankciórendszer hatását.

A szakértői vélemény

A szakértők úgy értelmezik, hogy a digitális valuta létrehozásának ötlete hatalmas lehetőséget jelentene a BRICS országok számára. A világ folyamatosan változik, hiszen a monopolista politikai modellről áttérünk a multipoláris modellre. A gazdaság a hagyományos pénzügyi intézmények helyett, a digitális eszközöket és kereskedési platformokat preferálja. Az elmúlt néhány évben több európai bank tesztelt saját elszámolási megoldást, amely a SWIFT rendszeren kívül működne és lehetővé tenné a bankközi elszámolást.

A BRICS országok egyes nemzeti valutái az utóbbi 10–20 évben az amerikai dollárral szemben sokat veszítettek értékükből. Az viszont még nem világos, hogy egy egységes BRICS fizetési rendszer megfordíthatná e ezt a tendenciát. Az is lehetséges, hogy az amerikai dollár gyengül, ha a dollárral kapcsolatos elszámolások aránya jelentősen csökken az egész világon.

Az arannyal rögzített nemzetközi digitális valuta kibocsátásának ötletéhez kapcsolódó kockázatokról, a Nord Capital befektetési társaság kutatási vezetője, Vladimir Rojankovsky beszélt. Ő a piac deregulációjára és a manipuláció csökkentésének eshetőségére hívta fel a figyelmet. A BRICS kezdeményezésről Teemo Puutio a New York University School of Professional Services oktatója azt mondta:

Az, hogy a BRICS által támogatott valuta sikert arat e vagy sem még nem tudni. A kereskedelmet megkönnyítheti vagy akár a végfelhasználó számára újabb technológiai bonyodalmat okozhat. Jelenleg még az sem világos, hogy a jövőbeni domináns digitális pénz nyilvános lesz e, mint például az e-euró vagy pedig magántulajdonban lesz, mint például a Libra.”

(Készült a CoinTelegraph cikke alapján)