Az amerikai kormány leállása automatikus jóváhagyást jelenthet a bitcoin ETF-eknek

Az amerikai értékpapír és tőzsde hatóságnak nincs több eszköze, hogy tovább húzza a Vaneck Solidx bitcoin ETF jóváhagyásáról/elutasításáról szóló döntést. Február végéig döntenie kell. Azonban ha az amerikai kormány tovább áll a mexikói határra tervezett fal miatt, akkor az ETF automatikusan elfogadásra kerülhet, állítja egy a SEC működését ismerő ügyvéd.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Automatikus jóváhagyást eredményezhet az amerikai kormány elhúzódó leállása

Jake Chervinsky értékpapír, áru és határidős piacokra specializálódott ügyvéd egy pénteki tweet sorozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy hogyan befolyásolhatja az amerikai kormány leállása a Vaneck Solidx bitcoin tőzsdén kereskedett alap SEC-es elbírálását.

A bizottságnak február 27-éig áll rendelkezésre idő, hogy döntsön a Cboe BZX Exchange és a Vaneck Solidx Bitcoin Trust ETF-ekről. Ez a végső határidő ugyanis a SEC-nek összesen 240 nap áll rendelkezésre a szövetségi nyilvántartásba vétel időpontjától egy adott eszköz elbírálására. Chervinsky a tweetben hozzátette:

A SEC-nek nincs módja meghosszabbítani a 240 napos időtartamot. A rendelet kategorikusan kizár minden további késlekedést… Jogi értelemben azt jelenti, hogy ha a SEC nem tud döntést hozni február 27-éig, az ETF-et automatikusan elfogadják.

Ugyanakkor van pár buktató, mely miatt a jóváhagyás fölöttébb valószínűtlen.

Elsődleges fontosságúnak nyilvánította a SEC a kriptopénz piacok ellenőrzését

A SEC is leállt, de nem teljes egészében

Mialatt számos kormányzati részleg teljes egészében leállt Trump elnök és az ellenzék politikai huzavonája miatt, a SEC kirakott egy értesítést az oldalára, miszerint “december 27., csütörtöki hatályig, a bizottság korlátozott létszámban elérhető.” És itt a bizottság hozzáteszi, reagálni fognak a vészhelyzeti, a piac integritását veszélyeztető, illetve a befektetők védelmét szolgáló eseményekre, és ebbe beletartozik a bűnmegelőzés is.

A SEC a kormányzati leállás közben már felrakta honlapjára működési tervét arra az esetre, ha netán leállna a honlapja is. A dokumentum szerint az ügynökség “felfüggeszti a regisztrációs kérelmek kiértékelését és jóváhagyását. . . beleértve az új pénzügyi termékekre vonatkozókét is,” melybe beletartozik a bitcoin ETF is.

Szerinte a bizottság úgy tekint az ellentmondásos pénzügyi termékek, mint a bitcoin ETF bevezetésének megakadályozására a kormányzati leállás miatt, mint “rövid időtartamra szükséges tevékenység”:

Sőt, a SEC már a leállás alatt lépéseket tett arra, hogy ne szalassza el a határidőket vagy szabálymódosításokat… a SEC-nek van egy kis létszámú csapata, mely a szabálymódosításokat kezeli a leállás idejére.

Az annyit jelent, hogy ha egészen február 27-éig eltart a kormány leállása, akkor ugyanez a csapat jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a bitcoin ETF-et.

Minimális esély van a jóváhagyásra

Hozzáteszi, ettől függetlenül minimális esély megvan a jóváhagyásra, ha a leállás tovább folytatódik a 27-ei határidő után. És ha valami csoda folytán az időpont előtt elfogadnák:

Akkor sem maradna sokáig érvényben. Az automatikus jóváhagyás nem egy életbiztosítás és nagyon nehéz semmissé tenni. Amikor véget ér a leállás, akkor a SEC egyszerűen csak előírhatja az ETF-ek kivezetését.

Az ügyvéd egyben kommentálta a Bakkt határidős termékének jóváhagyási kérelmét az áru-határidős kerekedési bizottságnál (CFTC). “A SEC-kel szemben a CFTC nem rendelkezik jogszabályban előírt határidővel a Bakkt kérelem jóváhagyására,” rakta tisztába a helyzetet. “Azaz, addig húzza ameddig akarja. Ne várj semmit a Bakkt kapcsán a leállás után se (talán hónapokkal utána igen).”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.