Az amerikai kormány leállása automatikus jóváhagyást jelenthet a bitcoin ETF-eknek

Az amerikai értékpapír és tőzsde hatóságnak nincs több eszköze, hogy tovább húzza a Vaneck Solidx bitcoin ETF jóváhagyásáról/elutasításáról szóló döntést. Február végéig döntenie kell. Azonban ha az amerikai kormány tovább áll a mexikói határra tervezett fal miatt, akkor az ETF automatikusan elfogadásra kerülhet, állítja egy a SEC működését ismerő ügyvéd.

Automatikus jóváhagyást eredményezhet az amerikai kormány elhúzódó leállása

Jake Chervinsky értékpapír, áru és határidős piacokra specializálódott ügyvéd egy pénteki tweet sorozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy hogyan befolyásolhatja az amerikai kormány leállása a Vaneck Solidx bitcoin tőzsdén kereskedett alap SEC-es elbírálását.

A bizottságnak február 27-éig áll rendelkezésre idő, hogy döntsön a Cboe BZX Exchange és a Vaneck Solidx Bitcoin Trust ETF-ekről. Ez a végső határidő ugyanis a SEC-nek összesen 240 nap áll rendelkezésre a szövetségi nyilvántartásba vétel időpontjától egy adott eszköz elbírálására. Chervinsky a tweetben hozzátette:

A SEC-nek nincs módja meghosszabbítani a 240 napos időtartamot. A rendelet kategorikusan kizár minden további késlekedést… Jogi értelemben azt jelenti, hogy ha a SEC nem tud döntést hozni február 27-éig, az ETF-et automatikusan elfogadják.

Ugyanakkor van pár buktató, mely miatt a jóváhagyás fölöttébb valószínűtlen.

Elsődleges fontosságúnak nyilvánította a SEC a kriptopénz piacok ellenőrzését

A SEC is leállt, de nem teljes egészében

Mialatt számos kormányzati részleg teljes egészében leállt Trump elnök és az ellenzék politikai huzavonája miatt, a SEC kirakott egy értesítést az oldalára, miszerint “december 27., csütörtöki hatályig, a bizottság korlátozott létszámban elérhető.” És itt a bizottság hozzáteszi, reagálni fognak a vészhelyzeti, a piac integritását veszélyeztető, illetve a befektetők védelmét szolgáló eseményekre, és ebbe beletartozik a bűnmegelőzés is.

A SEC a kormányzati leállás közben már felrakta honlapjára működési tervét arra az esetre, ha netán leállna a honlapja is. A dokumentum szerint az ügynökség “felfüggeszti a regisztrációs kérelmek kiértékelését és jóváhagyását. . . beleértve az új pénzügyi termékekre vonatkozókét is,” melybe beletartozik a bitcoin ETF is.

Szerinte a bizottság úgy tekint az ellentmondásos pénzügyi termékek, mint a bitcoin ETF bevezetésének megakadályozására a kormányzati leállás miatt, mint “rövid időtartamra szükséges tevékenység”:

Sőt, a SEC már a leállás alatt lépéseket tett arra, hogy ne szalassza el a határidőket vagy szabálymódosításokat… a SEC-nek van egy kis létszámú csapata, mely a szabálymódosításokat kezeli a leállás idejére.

Az annyit jelent, hogy ha egészen február 27-éig eltart a kormány leállása, akkor ugyanez a csapat jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a bitcoin ETF-et.

Minimális esély van a jóváhagyásra

Hozzáteszi, ettől függetlenül minimális esély megvan a jóváhagyásra, ha a leállás tovább folytatódik a 27-ei határidő után. És ha valami csoda folytán az időpont előtt elfogadnák:

Akkor sem maradna sokáig érvényben. Az automatikus jóváhagyás nem egy életbiztosítás és nagyon nehéz semmissé tenni. Amikor véget ér a leállás, akkor a SEC egyszerűen csak előírhatja az ETF-ek kivezetését.

Az ügyvéd egyben kommentálta a Bakkt határidős termékének jóváhagyási kérelmét az áru-határidős kerekedési bizottságnál (CFTC). “A SEC-kel szemben a CFTC nem rendelkezik jogszabályban előírt határidővel a Bakkt kérelem jóváhagyására,” rakta tisztába a helyzetet. “Azaz, addig húzza ameddig akarja. Ne várj semmit a Bakkt kapcsán a leállás után se (talán hónapokkal utána igen).”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük