Az amerikai tőzsdefelügyelet fennhatósága alá kerülhetnek a stabilcoinok

Az amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet (U.S. Securities and Exchange Commission, vagyis a SEC) legújabban a stabilcoinok szabályozását tűzte ki céljául. Miután az új rendeletek érvénybe lépnek, a stabilcoinok olyasfajta módon fognak majd működni, mint a bankbetétek.  

A Bloomberg adatszolgáltató vállalat friss beszámolója szerint az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete rövid időn belül fennhatóságot nyerhet a stabilcoinok fölött.

A tőzsdefelügyelet szigorú törvényekkel szabályozná a stabilcoinokat

Különböző források egyöntetű elmondása szerint az USA Pénzügyminisztériuma és az egyéb illetékes kormányzati szervek hamarosan egy erre vonatkozó közleményt fognak majd nyilvánosságra hozni. Ebből következik, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a jövőben szinte teljes körű hatalommal rendelkezik majd a stabilcoinokat illetően.

A szisztéma vélhetőleg a központilag kibocsátott stabilcoinokra vonatkozna leginkább, ilyen például a Tether által piacra dobott USDT vagy a Circle alá tartozó USD Coin is. Továbbá ide tartozik még a Binance USD, TrueUSD és a Pax Dollar is.

A jogszabályok az éppen aktuális, bankbetétekre vonatkozó rendeletekhez hasonlítanak majd. Emellett pedig azt követelik meg az egyes vállalatoktól, hogy hivatalos engedélyt szerezzenek majd működésükhöz. Ez a megközelítés több, a stabilcoinok piacán jelen lévő cég tetszését is elnyerte, példának okáért ilyen a Circle is. Egyébként a szóban forgó fizetéstechnikai vállalat az elkövetkezendő években kereskedelmi bankká szeretne átalakulni.

Stablecoins

Mind ez idáig a SEC elsősorban a kriptovaluták felülvizsgálatára koncentrált, azonban most a stabilcoinok kerültek náluk terítékre. Máskülönben a tőzsdefelügyelet eddig sem kímélte a digitális eszközök világát, ugyanis már a korábbi években kemény jogszabályokkal sújtotta azt.

Miért olyan fontos a SEC számára a coinok szabályozása?

Első ránézésre a tőzsdefelügyelet hatáskörén kívül esnek a stabilcoinok, ugyanis úgy lettek megtervezve, hogy ne legyen rájuk hatással az áringadozás. Ebből kifolyólag pedig használatuk célszerűtlen a befektetők számára, hiszen nem számíthatnak nagyobb visszatérítésekre általuk.

Ezzel szemben Gary Gensler, a SEC vezérigazgatója, azt nyilatkozta, hogy a szabályozó szerv minden olyan tokent ellenőrizni kíván, amely beruházások részét képezheti. Ebbe pedig természetesen beletartoznak a stabilcoinok is. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet szerint még ezek a coinok is magas rizikót hordoznak magukban, ezért elengedhetetlen a revíziójuk.

Ezenkívül a mostanában felröppent híresztelések is eléggé rossz színben tüntetik fel a Tether-t, illetve a Facebook hamarosan megjelenő Diem stabilcoinját is. Ez még inkább arra ösztönözhette az amerikai kormányt, hogy a SEC felügyeletére bízza a stabilcoinokat.

Forrás: cryptobriefing.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.