Az Anchorage az első amerikai bankfelügyelet által jóváhagyott nemzeti kriptobank

Az amerikai szövetségi szintű bankfelügyeleti hatóság (OCC-Office of the Comptroller of the Currency) döntése értelmében az Anchorage az Egyesült Államok első digitális bankként bejegyzett nemzeti kriptobankja.

Az Anchorage az első nemzeti kriptobank

Az OCC szerdán jelentette be, hogy a digitális pénzeszközökkel foglalkozó Anchorage feltételes jóváhagyást kapott a letétkezelő intézményként történő működésre az egész Egyesült Államokra kiterjedően. Az engedélyokirat megszületéséhez hosszú út vezetett, már Obama elnöksége alatt tervben volt. De igazán csak akkor gyorsultak fel az események, amikor Brian Brooks vette át a bankfelügyeleti hatóság vezetését.

A hatóság közleménye alapján az Anchorage és az OCC közötti megállapodás további sikere érdekében azért több feltételnek is teljesülnie kell majd a jövőben. Többek között az Anchorage-nak a tőkére és a likviditásra vonatkozóan is meg kell felelnie a követelményeknek, valamint be kell tartania az OCC kockázatkezelési előírásait is.

A bankok egyre inkább blokklánc alapúvá válnak

Diogo Mónica, az Anchorage elnöke azt mondta egy interjúban, hogy az Anchorage mindenképpen egy nemzeti banknak számít. Az egyetlen különbség a működésük tekintetében mindössze az, hogy hagyományos pénzeszközök helyett ők kriptovalutával foglalkoznak. A szövetségi szinten történő engedély megszerzését viszont különösen előnyösnek tartja az Anchorage vezetője. Önmagában az a tény pedig, hogy az Egyesült Államok legrégebbi bankok felügyeletéért felelős hatósága fogja a nemzeti kriptobankként történő működésüket felügyelni, véleménye szerint “nagyon világos üzenetet küld” az emberek felé.

Szerdán az OCC vezetője is nyilatkozott a bejelentéssel kapcsolatban. Brooks úgy gondolja, a jövőben a bankok és a pénzügyi szolgáltatások egyre inkább blokklánc alapúvá fognak válni. A blokkláncok működése alapelvi szinten már most is banki tevékenységnek minősül, mivel ugyanúgy értékek tranzakcióját teszik lehetővé a hálózatokon keresztül. Egyedül abban különbözik mindez a hagyományos bankügyletektől, hogy ezt a tevékenységet teljesen más módon hajtják végre.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.