Az angolok 15 év múlva búcsút inthetnek a királynő arcképének

A készpénz ki fog halni – a kijelentéssel senkit nem lepünk meg. Azonban az időpont hamarabb várható, mint ahogy sokan gondolták. Egy kutatás szerint ugyanis a készpénz szinte teljesen el fog tűnni a következő évtized folyamán Angliában. Ezzel egy időben pedig a kriptovaluták elfogadottsága a korábbi rekordokat döntögeti.

Az angol kutatás, melynek címe Access to Cash (azaz Készpénz-hozzáférés) meglehetősen szomorkás képet fest a jövőről – már ha az illető nagyon közeli viszonyt ápolt eddig a készpénzzel. A vizsgálat előrejelzése szerint ugyanis az elkövetkezendő 15 évben az angolok végleg búcsút mondhatnak a királynő profiljával díszített bankjegyeiknek.

Az eredmények ehet, hogy nem is olyan sok embert lepnek meg. A jelek ugyanis már régóta körülöttünk keringenek: például az, hogy a történelem során először a digitális fizetések túllépték a készpénz alapúakat. Ráadásul az Egyesült Királyságban havonta kb. 400 készpénz-automatát zárnak be.

Miközben a bitcoin ATM-ek száma meg pont duplájára emelkedett a múlt év során. Micsoda véletlen.

A változás a mindennapokban is tetten érhető. A kiskereskedők közül sokan már teljesen elutasítják a készpénz elfogadását. És okkal teszik ezt, hiszen a készpénz hátrányai magasabbak mint az előnyei.

Készítsétek a zsebkendőket: könnyes búcsút veszünk a készpénz használatától

A készpénzt nehezebb és lassabb feldolgozni, ellopni pedig eközben nyilvánvalóan egyszerűbb – mind az alkalmazottaknak, mind a tolvajoknak. Ráadásul, aki készpénzt tárol a boltjában, annak a biztosítási prémiuma is jóval magasabb.

Az Egyesült Királyság csak követi a többi ország példáját

És az Egyesült Királyság példája nem elszigetelt eset: számos más országban már ennél is előrébb járnak.

Svédországban például a pénzügyi műveletek mindössze 1%-a történik készpénzzel – az összes többi digitális.

Kínában, a városokban szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző telefonos applikációk, pl. a WeChat és AliPay. Párhuzamosan egyre kevesebben szorulnak a bankók használatára.

A készpénz eltűnése utat nyit az új technológiáknak

Ahogy csökken a bankjegyek használata, úgy indulnak növekedésnek az alternatív digitális megoldások, köztük a kriptovaluták.

A Blockhain adatai szerint március 5-én a Bitcoin tranzakciók száma elérte a 346 ezret egy nap alatt – ami utoljára 2018 januárjában volt tapasztalható, az őrület tetőfokán.

Ráadásul egyre nagyobb a kriptoközösségen kívüli mainstream érdeklődés is, különösen a nagyvállalatok felől. A napokban a Starbucks tett egy kijelentést, miszerint integrálni fogja a Bakkt kriptoutalási szoftverét kávézóiban. Az amerikai kiskereskedelmi óriás, a Kroger pedig a Visa-tól való könnyes búcsúja után kezdett a kriptovaluták után érdeklődni.

Jelenleg a Bitcoint persze még meglehetősen sok kritika éri a tranzakciók lassúsága miatt. Azonban a Lightning hálózatának kiépülésével és a készpénz elkerülhetetlen kihalásával, olyan ajtó nyílik a kriptovaluták előtt, mint még korábban soha – a lehetőséggel bizony élni fog a mainstreamre éhes kriptoszektor.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük