Dobta a Visát az amerikai kiskereskedelmi óriás a drága díjak miatt

Az amerikai kiskereskedelmi óriás, a Kroger nem fogadja el mostantól a Visa hitelkártyákat a Smith’s élelmiszer- és gyógyszerkereskedéseiben. Anthony Pompliano pedig azonnal kihasználta az alkalmat: a Visa helyett a Bitcoin Lightning hálózatát ajánlotta egy Twitter bejegyzésében.

A Krogernek elege lett a Visa magas díjaiból

A történet pénteken kezdődött el, amikor is a Kroger bejelentette, hogy mostantól Smith’s boltjaiban nem fogad el Visa hitelkártyákat. A Smith’s lánc 134 élelmiszer és gyógyszerkereskedésből áll, összesen 20 ezer alkalmazottal rendelkeznek.

És hogy mivel magyarázták a döntést?

Az egyre növekvő használati díjakkal. A Visa ugyanis minden más hitelkártya vállalatnál magasabb díjakat számol fel.

Mike Sclothmen, a Kroger CFO-ja, bővebben is kifejtette a vállalata álláspontját:

A Visa rossz célokra használta fel a pozíciójából származó előnyöket. A kiskereskedőknél már hosszú ideje óriási díjakat számol fel.

Tegyük azt is hozzá, hogy a Visa ráadásul áprilistól még magasabbra tervezi emelni díjait – aki lépni akar, annak még most érdemes.

Pompliano ajánlata

Szóval a helyzet adott volt, Anthony Pompliano, a Morgan Creek kriptobefektetési alap vezetője pedig rögtön kapott is a lehetőségen: kriptós alternatívát ajánlott a Krogernek, természetesen a Lightning hálózatát.

“Ki ismer valakit a vezetőség közül?” tweetelte ki Pompliano. “A Morgan Creek Digital csapata azonnal ki tud repülni hozzájuk, és rögtön kiépíti nekik a Lightning hálózatát az országban lévő összes boltjukhoz.”

Néhány órával később pedig a Kroger Digital egyik termékmenedzsere (aki Twitter oldala alapján határozottan érdeklődik a kriptovaluták iránt) válaszolt is Pompliano kérdésére. Itt pedig nem végződött a dolog, fel is ajánlotta azonnal, hogy összehoz egy találkozót a megfelelő emberekkel.

https://twitter.com/sophicNick/status/1101685344678936576

Persze, a Ripple kedvelők is azonnal felvetették erre ellenvetéseiket, kérdőre vonva, hogy mennyire is megfelelő a feladatra a Lightning hálózata. Ők persze az XRP-t pártolnák.

Azonban nem is csak erről az egy Twitter bejegyzésről van itt szó. A Kroger döntése ugyanis nem egy elszigetelt döntés, mivel korábban a kaliforniai Foods Co. volt az, aki szintén a Visa elfogadása ellen voksolt. Ha pedig a Lightning tényleg használható alternatívaként lépne fel, az inspiráló példát mutatna más kereskedéseknek is.

A Kroger ugyanis nagykutya az amerikai kiskereskedelmi piacon: bevételeik alapján a legnagyobb szupermarket láncot alkotják, de alkalmazottjaik száma alapján is a tiszteletreméltó harmadik helyen ülnek.

Ha pedig a Visa egyre több kliensét bosszantja fel, akkor egy alternatív megoldás nagyon hamar átveheti a helyét. Hogy ez a Lightning lesz vagy más, az kérdéses – de a lehetőség megvan, és Pompliano már élni akar vele.