Az Apple nem kedveli a kriptókat, a Coinbase feje ki is akadt rájuk Twitteren

Az Apple már régóta kifejezetten kriptopénz-ellenesnek bizonyult – amivel nem csak a kisebb vállalkozások életét nehezítették meg, de az olyan nagyoknak is problémákat okoznak, mint a Coinbase. Brian Armstrong Coinbase CEO-nak pedig úgy tűnik, most lett elege: Twitteren akadt ki az almásokra, amiért azok DeFi appjuk működésének tesznek keresztbe folyamatosan.

Az Apple nem szereti a DeFit

Miért akarja az Apple megakadályozni, hogy az emberek a recesszió közben pénzt keressenek? Úgy néz ki, egyáltalán nincsenek rendben vele, ha ez kriptopénzzel történik. A Coinbase Earn termékünk pedig pontosan ezt teszi,” – kezdte Brian Armstrong Twitteren, mire a legtöbben azonnal felkapták a fejüket: itt dráma lesz. Végül meglehetősen diplomatikus maradt Armstrong, de azért a kritika egyértelmű volt.

Armstrong többek közt azt kifogásolta tweetjeiben, hogy az Apple már jó ideje akadályozza az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DeFi appok működését a felhasználók számára. Ezeknek nem cak elérését korlátozza sok esetben, de Armstrong elmondása szerint az Apple még akkor is rontja a felhasználói élményt, ha a Coinbase például tényleg minden szabályt és előírást betart, amit az Apple felállított. „Néha annyira bizarr tárgyalásokat kell, hogy lefolytassunk velük, aztán megváltoztatjuk a terméket, és még megkérjük a felhasználókat is, hogy mindenféle extrát csináljanak (például végezzék el a feladatot a telefonjukon, majd menjenek át a webre, hogy megszerezzék a jutalmukat) csak azért, hogy betartsuk az irányelveket.”

Armstrongnak ráadásul nem csak azzal volt baja, hogy az Apple betesz nekik, hanem hogy az Apple ezzel a felhasználókat is megfosztja egy „óriási innovációtól”.

„Rengeteg ember van ma, akinek nincs hozzáférése banki szolgáltatásokhoz, és így nem tudnak hitelt felvenni, hogy aztán vegyenek egy otthont vagy elkezdjenek egy vállalkozást. Ez a technológia óriási potenciállal rendelkezik, még akkor is, ha most még nagyon korai szakaszában járunk.”

Armstrong üzenetét mindenképpen érdekes elolvasni Twitteren teljes egészében, mert nagyon sok érdekes kérdést felvet arról, pontosan meddig is tart az Apple felelőssége ebben a kérdésben: például, hogy nyitottabbnak kellene-e lennie egy olyan, egyelőre még egészen megosztónak és újnak számító szektorban, mint a pénzügyi szolgáltatások decentralizálása.

Nem mindenki értett egyet Armstronggal

Voltak bőven persze olyanok is, akik inkább az Apple pártjára álltak – még olyanok is, akik amúgy kifejezetten kriptóbarátok.

Gurbács Gábor például, aki a VanEck befektetőcégnél a digitális eszközöket igazgatja, ezt osztotta meg reakcióként Armstrong tweetjére:

„Az Apple egy vállalat, az AppStore pedig az ő termékük/tulajdonuk, és nem közmű. Gyakran érezhetjük, hogy néhány terméknek vagy szolgáltatásnak nyitottabbnak és egyszerűbben használhatónak kellene lennie, de a nap végén ez a cég/tulajdonos döntése… Ugyanúgy, ahogy a Coinbase is maga dönti el, milyen tokeneket listáz.”

Egyszerűbbé kéne tennie az Apple-nek a Dappok működését és elérhetőségét, vagy teljesen jogosak a fenntartásai, amikor a DeFi még ennyire gyerekcipőben jár? Armstrong kiakadása Twitteren egy dolgot biztosan előjelez – a történetnek valószínűleg nincs még itt vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük