Az Aragon blokklánc és törekvésének bemutatása

Ha nagyon röviden akarnánk azt megfogalmazni, hogy mi az Aragon (ANT), akkor azt mondhatjuk, hogy egy olyan nyílt forráskódú blokklánc, amely céljának a DAO-k létrehozásának egyszerűsítését tűzte ki. A DAO, a Decentralizált Autonóm Szervezet angol rövidítése, ugye ez segítene decentralizált alapokra helyezni egy vállalkozást. Algoritmizálni tudná a közgyűléseket, szavazásokat, társulásokat, kibocsátásokat és így tovább. De bármilyen szervezeti törekvés megvalósítására használható. A cél elérése érdekében az Aragon létrehozta az ANT tokent, amellyel a platform a birtokosainak szavazati jogot biztosít, hogy döntéseket hozhassanak egy DAO fejlesztéséről az Aragonon belül.

Az Aragon saját bíróságot is üzemeltet

A cél, hogy az infrastruktúra segítségével mielőbb létrehozható legyen egy ilyen DAO, amit aztán az ANT birtokosok irányítanak teljes egészében. Az Aragon projektet még 2016-ban indították el, afféle digitális államként, amelyet a tokenbirtokosok irányítanak. Ők határozzák ugye meg a “törvényeket” és ők oldhatnak meg problémákat is egy dencentralizált “bírósági” rendszer segítségével. Az egészet az Ethereum hálózatán lévő okosszerződések támogatják. Az első, kezdeti coinkibocsátás 2017. május 18-án történt és 30 perc alatt sikerült 25 millió dollárnyi ethert összeszedni. Ez segített létrehozni az AragonOS-t, azon okosszerződések halmazát, amelyek működtetik az Aragont. Egy sikeres audit után végül 2018. október 30-án indult el az Aragon 0.6 az Ethereum mainneten, majd 2019. augusztusában kelt igazán életre a projekt, amikor létrejött az Aragon Network DAO és elindult az ANJ token a mainneten.

Ugye az Aragon Network DAO teszi lehetővé bárki számára, hogy DAO-kat hozzon létre az Aragonon belül. A rendszer használatát több, különleges funkció biztosítja, például az Aragon Govern, ami lehető teszi, hogy bizonyos templatekből való válogatás után létrehozható legyen egy DAO. A DAO létrehozása során lehet rengeteg paramétert beállítani, például a szavazás módját, amiket aztán később már csak a DAO token birtokosok szavazásával lehet módosítani. És akkor ott van a tényleg egyedi funkciónak számító Aragon “Bíróság”. Ez segít rendezni a vitás helyzeteket a közösségben és itt lehet a DAO-król is egyeztetni. A felhasználók esküdtként részt is vehetnek a bíróság működésében, amely egyébként nem úgy működik, mint egy normál bíróság, hanem konszenzus elérésével. Amikor valaki esküdt lesz, akkor bizonyos számú tokent letétbe helyez. Aztán amikor három esküdt szavaz egy kérdésben, akkor az, aki a másik kettő ellen voksol, elveszíti letéti tokenjét, amit a másik kettő kap meg. Ez motivál a konszenzus elérésére.

Az Aragon tokenje

Az Aragon natív tokenje az ERC-20-as standardű ANT, ami lehetőséget kínál a birtokosai számára, hogy irányítsák az Aragon protokollt. Minél több tokenünk van, annál nagyobb a hatalmunk is. Az ANT teljes száma limitált, 39 millió 609 ezer tokenben. ANT tokenekből aztán ANJ tokeneket is vehetünk, amelyek az Aragon Bíróságok működéséhez kellenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük