Az arany és a kripto egyedi ötvözete: Interjú Dr. Varga Zoltánnal, az Apraemio projekt vezérigazgatójával

A kriptovaluták világát a  folyamatosan fejlődés és az új innovációk gazdag tára jellemzi.  Az egyik ilyen innováció az Apraemio, amely az arany stabilitását és értékét ötvözi a kriptovaluták dinamizmusával. Az Apraemio egyedülállósága abban is rejlik, hogy az egy fizikai, arannyal fedezett digitális eszköz, amelyen keresztül az $APRA token tulajdonosa  kizárólagos hozzáférési joggal rendelkezik a Nyugat-Afrikában fekvő Mali  egyik legnagyobb aranytartalékjához. Az alábbi interjúban Dr. Varga Zoltánnal, az Apraemio projekt vezérigazgatójával beszélgettünk, aki részletesen feltárja a projekt hátterét, az abban rejlő  kihívásokat és annak izgalmas jövőjét.

  1. Mi vezetett a kriptovaluták és a blockchain világába, és mi motivált a kezdetektől fogva?

Több éve,  magánbefektetőként megbízást adtam egy cégnek, hogy Ethereumot bányásszanak nekem.. Amikor ebbe belevágtam, akkor kezdtem el igazából  megismerkedni a kripto világával.  2021-ben részt vettem az első Magyarországon megrendezett kriptokonferencián, a Béke Hotelben és akkor hallottam egy előadást az ICO-król, amiből jött az ötlet, hogy ez nekünk is egy jó beszálló lehet a nemzetközi kriptopiacra.

  1.   Hol helyezkedik el és milyen szerepet játszik az Apraemio a kriptovaluták és arany piacain? Hogyan teremti meg ez a projekt a tradicionális és digitális pénzügyek közötti átmenetet?

A második kérdés, részben válasz az elsőre, de lényegében egy olyan unikális kriptovalutát hoztunk létre, melyhez hasonlót nem könnyű találni. Az Apraemio egy univerzális token, benne  gyakorlatilag összekapcsolódik az arany „real world” világa a kripto világával. Az alapelv a következő: minden egyes bizonyíthatóan megtalált aranynak a fele átadásra kerül a kriptotulajdonosoknak. Fontos azt is megjegyezni, hogy az aranyat a mi saját területünkön kutattuk/kutatjuk meg, amelyre a Mali állammal kötött, 30 évig kizárólagos kutatási és bányászati engedélyt biztosító ún. Konvenció biztosít számunkra jogokat. A legnagyobb probléma ma a kriptovilágban az, hogy a mostani valuták legjelentősebb része valamilyen virtuális eszközhöz kapcsolható, nem beszélve nyilván a rengeteg scamről, ami csak arról szól, hogy az ügyfelektől bezsebeljék  a pénzt. Ezzel szemben nagyon  kevés olyan token található a kriptovilágban, ami valós eszközhöz kapcsolható, olyan pedig aranyhoz, különösen kevés van. Mi az egyik ilyen projekt vagyunk. Tehát ez  egy unikálisan nagy aranytartalék tokenizációja és az ahhoz kapcsolódó tokenek kibocsátása történt meg az Apraemio által.

  1. Milyen egyedi kihívásokkal és lehetőségekkel kell szembenéznie azoknak, akik arany fedezetű kriptovalutát fejlesztenek és vezetnek be a piacra?

Azt kell hogy mondjam, és ez kicsit szerénytelenül hangozhat, de ilyen tokent, nagyon kevesen tudnak kibocsátani. Ennek oka egyrészt  az, hogy  akik nagybányát üzemeltetnek, nem kapcsolódnak a kriptovilághoz, valamint  önmagában a bányaprojektek jellemzően likvidek. Másrészt pedig azért, mert azok a kriptokibocsájtók, akik valamiféle kriptovalutát szándékoznak létrehozni, nem rendelkeznek olyan koncesszióval, olyan speciális tudással és tapasztalattal, röviden  „history”-val, amivel az Apraemio partnervállalkozása, az Arteus csoport rendelkezik, amely tizenkét  éve van Maliban, tíz éve rendelkezik bányászati koncesszióval és már ugyanennyi időt töltött el  kutatásra és fejlesztésekre a kijelölt területén.  Bárki, aki ilyen projektbe belekezd, ezzel a kihívással kell szembesülnie. Nekünk megvan a kellő hitelességünk azt mondani, csinálják utánunk azt  az öt-tíz évet, amelynek köszönhetően elindult és eljutott idáig az Apraemio projekt.  

  1. Milyen szerepet játszik a decentralizált pénzügyek (DeFi) térnyerése az Apraemio projekt jövőbeli terveiben és stratégiájában?

Az Apraemio célja egy olyan konvertibilis kriptovaluta felhelyezése a kriptotérképre, ami egyfelől  a FIAT világ legnagyobb értékéhez, az aranyhoz köthető, másfelől pedig maga az $APRA a blockchainen létezik, tehát nincs nemzeti bankok és egyéb más szabályozás alá bekötve. Bár nyilván mind az amerikai, mind az európai törvényalkotók  abba az irányba mennek, hogy a kriptovilágát is valamilyen központi szabályozó rendszerbe helyezzék, amely részünkről is támogatott törekvés.  Magyarországon az Európai Unió kriptopiacok szabályozásáról rendeletét ( MiCA) elfogadta a parlament és  most ehhez várjuk a  kapcsolódó magyar törvényeket és határozatokat.

  1. Miben különbözik az Apraemio a többi arany fedezetű kriptovaluta projekttől? Milyen egyedi tulajdonságokkal és innovációkkal rendelkezik, amelyek kiemelik a versenytársak közül? Milyen potenciált látsz a projektben a jövőben?

Mint, ahogy az előbb mondtam, nincs még egy ehhez fogható projekt a blockchainen. Jellemző módon azok az arany tokenizációk, amelyek a blockchainen fent vannak, valamiféle stabil coin szisztémával működnek, vagyis egy  gramm arany egy tokent jelent, kettő gramm arany pedig  kettőt. Innentől kezdve én nem biztos, hogy vennék ilyen tokent, tekintve hogy a kriptovilágban a különböző „fee”-k jóval magasabbak, mint az aranykereskedelemben. De a legfontosabb, hogy ezeknél a tokeneknél nincs sztori, maximum az árfolyamnyereségből lehet tokentulajdonsoként profitálni, viszont mint tudjuk az arany nagyon stabil, egy évben akár 5-15 százalékos árfolyamemelkedést tud produkálni, még itt gazdaságok válságok és biztonsági konfiktusok  időszakban is. Ezzel szemben az Apraemio  arról szól, hogy a bányában található aranyat tokenizáltuk, ami azért érdekes, mert gyakorlatilag ahogy nő a megtalált majd később kitermelt arany mennyisége, úgy változik és változhat az Apraemio árfolyama, ami egy jelentős árfolyamemelkedést eredményez.  Természetesen az arany pozitív és negatív irányú változása az Apraemio árfolyamát is befolyásolhatja.

  1. Hogyan lehet összehangolni az arany hagyományos értékét a kriptovaluták dinamikus és gyakran volatilis piacával? Milyen előnyökkel jár az Apraemio tokenek aranyhoz való kötöttsége?

A legfontosabb az az a megcáfolhatatlan tény,  hogy az arany stabil, 5000 éve hiszünk benne, az árfolyama historikusan csak emelkedik, ami egyben biztonságot és támaszt nyújt az Apraemionak. Reményeink szerint a volatilitás aszimmetrikus lesz, mert ha a piac megfelelően reagál az arany mennyiségére és árfolyamára, akkor egy bizonyos árfolyam alá nem csökkenhet az $APRA ára. Ezzel szemben, ahogy emelkedik az arany és ahogy a bővülő kutatásaink szerint  az újabb  mennyiségeket megtaláljuk, úgy az árfolyam is emelkedhet. Magyarán a volatilitás nálunk jóval kisebb, aszimmetrikus és reményeink szerint inkább felfelé mintsem lefelé mutató.

  1. Hogyan látod a kriptovaluták és a blockchain technológia jövőjét a következő években? Milyen szerepet játszik az Apraemio a kriptovaluta és arany iparágak folyamatos fejlődésében?

Hogy mi lesz a kriptovilág kifutása, senki nem tudja megmondani, de egy biztos: amikor elkezdtünk az Apraemio projekttel foglalkozni, akkor még azok a kételyek is bennünk voltak, hogy vajon az egész kriptovilág kapcsán a kormányzatok és a pénzügyi szabályzók oldaláról nem alakul-e ki egy teljesen ellenséges, tiltó magatartás? Ilyen irányú elképezések is voltak napirenden.  Ma már az látszik, hogy a politikusok és a döntéshozók nem eltörölni, csupán szabályozni szeretnék ezt a piacot. Azt gondolom még mindig nagyon a kezdeti szakaszában  vagyunk a kriptovilág lehetőségeinek kihasználásában. Meggyőződésem, hogy a  jövő adott, az útnak még nagyon az elején vagyunk, mi pedig egy unikális szereplő vagyunk, az aranyfedezettel biztosított pont, ami nem tud megsemmisülni, ugyanis maga az aranyfedezet nem tud megszűnni.

  1. Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik szeretnének bekapcsolódni a kriptovaluta és arany iparágakba, legyen szó befektetésekről vagy új projektek létrehozásáról?

Mindenkit óvok attól, hogy klasszikus aranyprojektbe vágjon, ugyanis az aranyiparágban nagyon kicsik a marzsok, hatalmas tőke kell hozzá és a piaci igényeket a mostani piaci szereplők nagyjából lefedik. Hogy egy szemléletes példát mondjak:  ma egy aranytömbön a marzs 1-2% és nagyon nagy számokat kell értékesíteni, hogy azt az 1-2%-ot meg lehessen keresni. A kriptobefektetőknek azt tudom javasolni, hogy nagyon nézzék meg,  hogy hova teszik a pénzüket, rengeteg a scam, járják körbe a befektetéseket, viszont tudomásul kell venni, hogy itt teljes mértékben megvalósul az a  a klasszikus állítás, hogy  “aki mer az nyer”! Mindenki szeret nyerni, kockázatvállalás nélkül nem lehet profitra szert tenni. Igaz, ennek is kell egy egészséges határt szabni, mivel  pl. aki manapság extrém hozamot ígér, azt én inkább ötször  körbejárom, megnézem, hogy valóban ott van-e az ígérvénye mögötti valós háttér, teljesítmény.  

Az Apraemio projektről:

Az Apraemio egy egyedülálló, arannyal fedezett digitális eszköz, amely kizárólagos hozzáférési joggal rendelkezik az afrikai Mali egyik legnagyobb aranytartalékához.

Weboldal: www.apraemio.com

Instagram: https://www.instagram.com/apraemio_official/

Twitter: https://twitter.com/Apraemio_ofc

Telegram: https://t.me/apraemiocommunity

***Figyelem! Fenti írásunk egy támogatott vendégtartalom. A BitcoinBázis szerkesztősége semmilyen formában nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját az extrém kockázatos kriptovaluta, CFD, token, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj, invesztálj és játssz felelősségteljesen.***