Az aranyhoz képest mennyire biztonságos menedékeszköz a Bitcoin?

A befektetők kezdenek új értelmet társítani a Bitcoinhoz, egyre többen digitális aranyként tekintenek rá. Ez a narratíva egyre inkább erősödik, ahogy más befektetési eszközök vergődnek, és próbáltak túlélni a zavaros recesszió-közeli környezetben.

Ha csak a kriptókat nézzük, akkor az Ethereum sikersztoriból egyre inkább drámába vált, a Ripplét és az XRP tokenjét csak a bankok használják, azok közül is kevesen.

Ha a Bitcoin digitális arany, akkor biztonságos menedékeszközként kell funkcionálnia krízis esetén. A Bitcoin a 2009-es pénzügyi válság idején még nem létezett, ezért valódi stresszteszten még nem esett át leszámítva azt, hogy a mainstream média minden évben eltemeti volatilitása miatt. A megértéséhez a CoinDesk összehasonlította a bitcoint az arannyal néhány mutató alapján.

Bitcoin kontra arany

Korábban már készültek olyan összehasonlító grafikonok, ahol az arany árfolyamát mellétették a bitcoin árfolyamához. Ezekkel most nem foglalkoznánk.

A bitcoin árfolyama soha nem mutatott korrelációt az arannyal, sem pozitívat, sem pedig negatívat 2015 óta. Minél hosszabb ez az időhorizont, annál kisebb a korreláció.

Arany és BTC korrelációja: 30 napos mozgóátlaga a napi megtérülésének | CoinDesk

Bitcoin kontra jüan

A bitcoin a Szilícium-völgy befektetői számára egy kockázatos eszköznek tűnik, míg a valutakrízisben szenvedő embereknek szimplán kockázatmentes menedékhely. Erre a második esetre jó példaként szolgál Venezuela, ahol a válság miatt az emberek a bitcoinra váltják szétinflált fiatpénzüket.

A bitcoin adoptációja Kínában egy újabb jó mérőszám lehet. Kínát is inkább egy autoriter valutakontroll jellemzi, és a gazdasága is elég ingadozó volt az elmúlt években. A népessége és a teljes vagyona nagyságrendekkel nagyobb Venezuelánál, így a hatása a bitcoin árfolyamára sokkal nagyobb.

Az elmúlt öt év több jelentős periódust is hozott, ahol nagyon erős volt a korreláció az USD – CNY és a BTC között. Ha a kínai jüan árfolyama ingadozik a dollárhoz viszonyítva, akkor a bitcoin dollárhoz viszonyított árfolyama növekedni szokott. Ez az összefüggés pozitív mutató lehet azok számára, akik bíznak abban, hogy a mostani USA és Kína közötti kereskedelmi háború és a kínai jüan gyengélkedése nagyobb keresletet indít a bitcoin iránt, és erősíti a menedékeszköz funkcióját.

USD/CNY és BTC korreláció: 30 napos mozgóátlaga a megtérülésnek | CoinDesk

Bitcoin kontra ETH és XRP

A bitcoin az egyetlen kriptovaluta, ami racionális döntéseket hozó emberek körében felmerült mint menedékeszköz. A többi kriptovalutát általánosságban még inkább kockázatos eszköznek tartják, és a jövőbeli sikeres adaptációjuk is évtizedekbe telhet. Ha a bitcoin valóban kockázatmentes eszközzé válik, akkor a bitcoin megtérülése elválik a többi kriptovalutáétól.

ETH és BTC korreláció: 30 napos mozgóátlag a napi megtérülésnek, itt figyelhetjük meg a legmagasabb korrelációt | CoinDesk

ETH és BTC korreláció: 30 napos mozgóátlag a napi megtérülésnek, itt figyelhetjük meg a legmagasabb korrelációt | CoinDesk

XRP és BTC korreláció: 30 napos mozgóátlag a napi megtérülésnek | CoinDesk

A grafikonok egyelőre azt mutatják, hogy mind az ethereum (ETH) mind a ripple (XRP) valamint a bitcoin megtérülése között pozitív korreláció van. Tehát a függetlenedés még várat magára.

Konklúzió az adatok alapján

Egyik grafikon sem mutatja egyértelműen, hogy miért ne lenne hihető történet a bitcoin, mint biztonságos menedékeszköz. Az azonban biztos, hogy ma még nem ért el oda a BTC, viszont ez nem is jelenti azt, hogy a következő visszaesés, vagy a rákövetkező ne hozná el ezt a forgatókönyvet. Ma a Bitcoin még egy spekulatív értékőrző, amivel maguk a befektetők spekulálnak.

Ma még nagyon nehéz megmondani, hogy a Bitcoin abba az irányba megy-e el, ami lehetővé teszi a narratíva megvalósulását. A kérdés eldöntésére tehát még várni kell, és a piacok az idő múlásával bírálják majd el.