Az argentin BKV már bitcoint is elfogad

Argentína tömegközlekedési e-jegyrendszer kártyáit már bitcoinnal is fel lehet tölteni és busz-, vonat- vagy épp metrójegyért lehet vele fizetni az ország 37 nagyvárosában. A hírt az argentin kormány hivatalos oldala közölte.

Az érintős Sube (Sistema Único de Boleto Electrónico) okoskártyát már nem csak argentin peso-t, de bitcoint is elfogad az ország 37 legnagyobb városában, köztük a 3 milliós Buenos Airesben.

Az okoskártyákat az argentin közlekedési minisztérium vezette be, hogy egyetlen digitális platformra terelje a közlekedési szolgáltatásokat Argentínában. A kártyákat elfogadják a buszokon, vonatokon és metrókon is például a londoni Oyster-kártyákhoz hasonlóan a Sube-kártyák is újratölthetőek.

A bitcoinnal való feltöltés egy online feltöltő honlap, az Alto Viaje és a fintech startup Bitex segítségével válik lehetővé. Az Alto Viaje-t listázza a kormány Sube oldala is, mint hivatalos vendort:

Sube az egyetlen kártya, mellyel Argentína bármely részén igénybe tudod venni a tömegközlekedést.

Az Alto Viaje pillanatnyilag két feltöltési metódust ajánl: PayPal és BTC azonban hamarosan bevezetik a Rapipago feltöltési módszert is. A honlap közleménye szerint az “Alto Viaje a Bitex infrastruktúrája mellett döntött a technológia és infrastruktúra kiépítésekor, hogy megteremtse az ilyen magnitúdójú projektekhez szükséges körülményeket.”

“Hiszünk abban, hogy egy ilyen projekt nagy jelentőséggel bír, mivel a hétköznapi embereknek egy olyan bonyolult technológiát hoz testközelbe, mint a bitcoin, ami egyben igazolja a belső értéket és a mindennapi életünkben használható alkalmazásait.” Ezt már a Bitex CMO-ja nyilatkozta a hír kapcsán. A minimális feltöltési összeg 50 argentin pesonak megfelelő bitcoin (kb. 300 HUF).

A kártyát Buenos Aires mellett Bahía Blanca, Catamarca, Cipolletti, Comodoro Rivadavia, Corrientes, Formosa, General Pico, General Pueyrredón, Gualeguaychú, Jujuy, Necochea, Neuquén, Olavarría, Palpalá, Paraná, Partido de la Costa, Pergamino, Pinamar, Rafaela, Rawson, Resistencia, Río Gallegos, Río Grande, Roque Sáenz Peña, San Carlos de Bariloche, San Juan, San Luis, San Martín de los Andes, San Nicolás de los Arroyos, Santa Fe de la Vera Cruz, Santa Rosa, Trelew, Ushuaia, Venado Tuerto, Viedma és Villa Allende városokban lehet majd bitcoinnal feltölteni és használni.