Az ausztrál jegybank elnöke nem a CBDC-kben, hanem a kriptovalutákban látja a jövőt

Phillip Lowe, az ausztrál központi bank elnöke a G20-ak egyik találkozóján arról beszélt, hogy a magánszektor által kibocsátott kriptovalutáknak több értelme van, mint a CBDC-knek, azaz a központi bankok saját digitális valutáinak.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának nemrégiben készült felmérése szerint a központi bankok 90%-a a CBDC-k felé vezető úton van. Sőt, néhány helyen már be is vezették ezeket a digitális valutákat, így például Kínában is, ahol az összes többi kriptopénz betiltása után a digitális jüan lett az egyetlen legálisan használható kriptovaluta.

Annak ellenére, hogy a felmérés szerint a CBDC-k jelentik a jövőt a központi bankok számára, az ausztrál jegybank elnöke mégis inkább a magán kriptoszektor által kibocsátott pénzeket részesítené előnyben.

A hongkongi hatóság feje is egyetértett vele

Az ausztrál jegybank elnöke szerint a privát tokenek stabilitása az állam felelőssége lenne, és leszögezte, ezek az érmék sokkal hatékonyabbak lehetnek, mint a CBDC-k, feltéve, ha a hatóságok megfelelően tudják szabályozni őket. Lowe azt is hozzátette, hogy a magánszektor több lehetőséget tud nyújtani a kriptovalutáknak, ráadásul egy CBDC létrehozása nagyon költséges feladat egy központi bank számára.

A találkozón a Hongkongi Monetáris Hatóság vezérigazgatója, Eddie Yue is felszólalt. Yue egyetértett az ausztrál jegybank elnökével és a stabilcoinok nagyobb ellenőrzését sürgette, mivel ez szerinte segíthetne megelőzni egy, a Terra összeomlásához hasonló esetet. Azt is elmondta, hogy a DeFi folyamatos szabályozása helyett inkább a stabilcoinokra kellene koncentrálni, mivel a DeFi-nek fontos szerepe lehet a jövőbeli pénzügyi rendszerek kialakításában.

Októbertől új kriptotörvények lépnek életbe a G20-as országokban

Július 11-én a G20-ak találkozóján a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) közölte, hogy 2022 októberében új szabályok lépnek majd életbe a kriptovalutákra vonatkozóan. Az FSB eddig inkább csak megfigyelte a kriptoszektort, nem igazán kellett a digitális eszközöket szabályoznia. Viszont a Terra összeomlása, és az azt követő medvepiaci helyzet miatt az FSB is úgy döntött, hogy mindenképpen szabályozásra szorul az ágazat.

Egyébként a G20-ak egyik nemrégiben tartott találkozóján az indonéz jegybank elnöke is felszólalt, és elmondta, Indonézia aktívan vizsgálja egy központi bank által kibocsátott digitális valuta lehetőségét.