Az AWS leállása miatt aggódnak a dYdX decentralizációval kapcsolatban

Az Amazon Web Service (AWS) szolgáltatásának december 7-i kiesése miatt a decentralizált kriptotőzsde, dYdX sok szolgáltatása is leállt. Ez kérdéseket és aggodalmakat vet fel a DeFi protokolloknál a központosított szolgáltatásokra való támaszkodással kapcsolatban.

Az AWS a világ egyik legszélesebb körben használt felhőszolgáltatása, amit jelentős számú decentralizált infrastruktúrára épülő kriptovállalkozás is használ. Az AWS szervereket, tárolást, hálózatépítést, távoli számítási kapacitást, e-mailt, mobilfejlesztést és webhelybiztonságot is kínál.

A dYdX december 8-án egy frissítést adott ki a Twitteren keresztül, amelyben elismerte, hogy problémás az AWS-hez hasonló központosított webszolgáltatásra való támaszkodás. Megígérte, hogy javítani fogja működése valódi decentralizálását, de azt nem közölte, hogyan fogja megtenni…

DyDX

„Sajnos még mindig vannak olyan részei a kriptotőzsdének, amelyek valamilyen központi infrastruktúra szolgáltatásra (jelen esetben AWS-re) támaszkodnak. Mélyen elköteleztük magunkat a teljes decentralizálás mellett, és ez továbbra is az egyik legfontosabb prioritásunk, miközben folytatjuk a protokoll fejlesztését.

A központosított tőzsdék (CEX), például a Binance.US és Coinbase szolgáltatásai is leálltak az AWS-probléma miatt, ami nagyon sok ügyfélnek okozott komoly kellemetlenséget.

A dYdX a 11. legnagyobb DeFi alkalmazás az Ethereum hálózaton a Dappradar szerint. Körülbelül 1,5 milliárd dollár napi kereskedési volument bonyolít le. Decentralizált kriptotőzsdeként (DEX) a felhasználóknak nem kell beazonosítani magukat a know-your-customer (KYC) szabály szerint a protokollban, és minden tranzakciót okos szerződéseken keresztül rendez.

A dydx jelentései azt mutatták, hogy a kérdéses időszakban, miközben a technikai csapata megpróbálta orvosolni a problémát, a leállás miatt nem tudták elérni a háttérrendszer kulcsfontosságú elemeit.

A Binance.US és a Coinbase is a Twitteren értesítette felhasználóit, hogy az AWS kiesés miatt ügyfeleik problémákat tapasztalhatnak a platformra való bejelentkezéssel. Mindkét kriptotőzsde viszont azt jelentette, hogy a kereskedést nem érintette a leállás. Így aki bejutott a platformra, ők a fő funkciókat tudták használni.