Ezért zuhant a BTC árfolyama 87%-ot a Binance.US tőzsdéjén

Az elmúlt napokban óriásit ment a bitcoin árfolyama, történelmi csúcson is kereskedtek vele, a cikk írásakor 63 ezer dollár körül van egy coin ára. Viszont tegnap egy nagyon rövid időre a Binance specifikusan amerikai piacon üzemeltetett kriptotőzsdéjén a Binance.US-en az árfolyam visszaesett 8 ezer dollárra. A 87% körüli hatalmas esés nagyon rövid ideig, úgy 1 percig tarthatott.

A flash crash okai a Binance.US tőzsdéjén

A flash crash néven is ismert jelenség nem szokatlan a kriptopiacokon, de a hagyományos eszközök kereskedésében is előfordulhat. Viszont a Binance.US-en történt crash olyan hatalmas volt rövid idő alatt, hogy többen teljesen ki voltak magukból bukva a különböző kereskedői fórumokon. Persze ez a nagyon rövid ideig tartó összeomlás nem érintette a bitcoin árfolyamát piaci szinten, ahogy fentebb írtuk is, 63 ezer dollár körül mozog az árfolyam. Szakértők először arra gondoltak, hogy az alacsony likviditás okozhatta a flash crasht a vezető kriptotőzsde amerikai leányvállalatánál. Ezt a Binance.US azonban cáfolta egy közleményben, kiemelve, hogy volt egy bug az egyik kereskedőjük algoritmusában, ez okozta a hirtelen megtörtént óriási értékesítést és árfolyamzuhanást.

Árfolyam

A kriptotőzsde hangsúlyozta, hogy még vizsgálják a pontos körülményeket, de a kereskedő állítólag már javította az algoritmust és így meg is oldotta a problémát. Azt nem tudni jelenleg, hogy volt-e valaki, aki károkat szenvedett el a flash crash következtében. Valószínűleg túl sok érintett nem lehet, hiszen alapvetően egy alig észlelhető periódus erejéig volt ilyen mélyponton a BTC árfolyama. Ha mégis van károsult, őt valószínűleg a Binance.US majd kárpótolja, bár jelenleg erről semmiféle információ nem áll rendelkezésre. A múltban azért voltak ennél jóval komolyabb hirtelen összeomlások, 2020. augusztusában például 1 milliárd dolláros őrülethez vezetett egy BTC árfolyamzuhanás.