Az Egyesült Államok nem tervez kriptovalutás tiltásokat

A FED, az Egyesült Államok jegybankjának számító intézmény vezetője arról beszélt csütörtökön, hogy az USA nem fogja követni a kínai utat a kriptokkal kapcsolatban. Azaz nem fog tiltó lépéseket tenni a kriptovaluták ellen, viszont mindenképpen komolyabb szabályozást szeretnének bevezetni, főleg a stabilcoinok vonatkozásában. Jerome Powell egy kétórás meghallgatáson mondta ezeket a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő házbizottság előtt. Alapvetően nem tervezte, hogy beszél róla, de egy republikánus képviselő Észak-Karolina államból direktben rákérdezett.

Az amerikai kormány nem követi a kínai utat

A kérdés elég konkrét volt, Ted Budd arra volt kíváncsi, hogy a központi bank vezére tervez-e kriptovaluta tiltást. A válasz egy egyértelmű NEM volt, de azért volt még néhány hozzáfűznivalója Powellnek. Kiemelte, hogy a stabilcoinok olyanok, mint pénzpiaci alapok, mint a bankbetétek, ezért szabályozni kell őket ennek megfelelően. A megszólalás egy héttel azután érkezett, hogy a kínai pénzügyi hatóság illegálisnak minősített minden bitcoin bányászati tevékenységet és kriptovaluta tranzakciót. A kínai lépés hatására szerencsére nem omlott össze a piac. Mindenesetre sokan féltek tőle, hogy a FED is belever majd egy újabb szöget a kriptopiac leendő koporsójába.

Powell

Mert azért az tényleg óriási csapás lenne, ha az Egyesült Államok is betiltaná a kriptovalutákat. Szerencsére ettől nem kell tartani, valószínűleg inkább újabb és újabb szabályozások érkeznek a szektorba. Azt is ki kell emelnünk, hogy Powell néhány nappal azután tette ezeket a megnyilvánulásokat, hogy felszólította a Kongresszust egy FED által kibocsátott CBDC támogatására. Akkor is arról beszéltek több fórumon is, hogy talán ez lesz az a lépés, ami után jönnek majd a tiltó intézkedések. Most úgy tűnik, hogy ez alaptalan félelem volt. A kínai tiltás kapcsán a mostanában kevésbé aktívan kriptozó Elon Musk is megszólalt. Kiemelte, hogy az USA esetében a szabályozóknak békén kell hagyniuk a kriptopiacot, hogy élhesse a saját életét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.