Az Egyesült Államok tudni akar minden 250 dollár feletti nemzetközi átutalásról

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Pénzügyi Bűnözés Elleni Hálózata (FinCEN) és a Federal Reserve szigorítani szeretne a jelenlegi nemzetközi átutalásokra vonatkozó szabályokon. Tudni akarnak minden 250 dollár feletti nemzetközi átutalásról.

250 dollár feletti nemzetközi átutalások jelentése

1995 óta a pénzügyi intézményeknek a 3000 dollár feletti nemzetközi átutalásokról információt kell megosztaniuk a hatóságokkal. A FinCEN és a Federal Reserve most azt szeretné elérni, hogy a 3000 dolláros küszöbérték csökkentésére sor kerüljön.

A javasolt változtatások értelmében a pénzügyi intézmények és a kripto cégek kötelesek lennének a 250 dollár feletti nemzetközi pénzügyi átutalásokról rendelkezésre álló adatokat megosztani. A javaslat külön nevesíti a “konvertibilis virtuális valutákat”, mivel a szabályok alkalmazása tekintetében azok is beletartoznak a pénz kategóriájába.

A megosztásra kerülő adatok

A szabályok értelmében az egyes pénzügyi intézményeknek számos adatot át kell adniuk a hatóságoknak az Egyesült Államokba érkező vagy az Egyesült Államokból induló tranzakciókra vonatkozóan. A jelentésnek tartalmaznia kell mind a küldő, mind a fogadó félre vonatkozó adatokat:

  • A küldő neve, címe, bankszámlaszáma, a pénzügyi intézmény neve, az átutalás pontos időpontja és az átutalás összege.
  • A kedvezményezett neve, címe, bankszámla adatok és a fogadó pénzügyi intézmény adatai.

Ahogy a fentiekből is látszik, rengeteg személyes adatot kell átadni az illetékes hatóságoknak. A kriptovaluták esetében ez azt is jelenti, hogy az online kriptovaluta kereskedési platformokon a felhasználói fiókokhoz tartozó adatokon kívül ezeket a kiegészítő információkat is tárolni kell. Ez pedig az adatok biztonsága tekintetében komoly veszélyt jelenthet. Továbbá ezáltal az egyes pénzügyi intézmények is ismerni fogják az összes 250 dollárt meghaladó átutalás földrajzi eredetét.

A szabályozás szigorításának szükségessége

A szabályok szigorítására elsősorban az ad okot, hogy 2016 és 2019 között a leggyanúsabb átutalások 500 dollár alattiak voltak. A hatóságok bíznak abban, hogy amennyiben a módosítási javaslat elfogadásra kerül, akkor hatékonyabban tudnak majd szembeszállni a különböző bűnügyi tevékenységekkel, így a drogkereskedelemmel, a pénzmosással és a terrorizmussal is.

Az Egyesült Államok nem az egyedüli ország, ahol szigorúbb szabályok bevezetését tervezik. Nemrégiben Spanyolországban is törvényjavaslatot nyújtottak be a kriptovalutás tranzakciókra vonatkozóan.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük