Kolumbia is elindul a kriptovaluta szabályozás ösvényén

Mauricio Toro kolumbiai képviselő – aki alapvetően a kriptovaluták elterjedését támogatja – törvényjavaslatot dolgozott ki a kriptoipar szabályozására vonatkozóan. Az új szabályok bevezetését több okból is szükségesnek tartja.

A kriptoiparra teljeskörűen kiterjedő szabályozás hiánya

A kriptovaluta tranzakciók számát tekintve Kolumbia az egyik legaktívabb országok közé tartozik Latin-Amerikában, mégis hiányzik a kriptovalutákra és a kriptográfiai eszközökkel végbemenő tranzakciókra vonatkozó mögöttes szabályozás. Ez a helyzet pedig elég ironikus: Hogy lehet az, hogy egy olyan országban, ahol ennyire elterjedt a kriptográfia eszközök használata, nincs egy mindenre kiterjedő, jól kidolgozott szabályrendszer? Erre mindenképp megoldást kell találni, méghozzá minél hamarabb.

Kriptovalutákkal kapcsolatos előítéletek, tévhitek eloszlatása

Általánosságban elmondható, hogy Kolumbiában – mint sok más országban – a kriptovalutákkal kapcsolatban előítéletesek az emberek, illetve rengeteg tévhit terjed ezen új digitális eszközök használatáról. Toro szeretné ezeket az előítéleteket és tévhiteket megcáfolni a szabályozás kialakításával.

A kriptoiparra vonatkozó szabályozás kihívásai

Nemrégiben a Confidental Columbiának adott interjúban Toro az előterjesztésével kapcsolatban elárulta, hogy az általa kidolgozott törvényjavaslat elfogadása számos akadályba ütközhet. Véleménye szerint Kolumbia a kriptovaluták szabályozása terén jelentős lemaradásban van más országokhoz képest, és talán az egyik legnagyobb kihívást az okozhatja majd, hogy hogyan lesznek képesek biztosítani a kriptoiparban a pénzmosásellenes procedúrákkal szembeni engedékenységet is. Toro bízik abban, hogy egy ilyen szabályozás kialakításával sikerül eloszlatni a modern technológiákról kialakult téves elgondolásokat is, miszerint a technológia használatából egyenesen következik a kripto-bűnözés. A pénzmosás ugyanis bármilyen módon megtörténhet, nem csak kriptovalutákkal.

A kolumbiai szabályozás célja az, hogy biztosítsa, hogy ez a pénzmosás ne kripto eszközök felhasználásával menjen végbe. Ennek érdekében speciális követelményeket kell létrehozni azon létesítmények számára, amelyek tőzsdeként szeretnének működni: Havonta jelentésben kell majd beszámolniuk a tranzakciók számáról, adót kell fizetniük a bevételeik után, valamint közzé kell tenniük a tulajdonosok és az ügyfeleik névsorát is.

A benyújtott törvényjavaslat elfogadásával kapcsolatos tanácskozásokat korábban bürokratikus okokra hivatkozva elhalasztották. Jelenleg pedig a Kolumbiai Pénzügyi Felügyelet állásfoglalására várnak. Remélhetőleg azért hamarosan döntésre jutnak és sikerül olyan szabályokban megállapodniuk, ami mind a felhasználók, mind a törvényhozók számára kölcsönösen elfogadható.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy Kolumbia kriptovaluta témában címlapra került: szeptember 22-én a kolumbiai kormány jóváhagyott egy pilot programot, ami azt a célt tűzte ki, hogy a különböző vállalatok blokklánc alapú tranzakciókat teszteljenek.