Az egykori SEC-vezető Hinman fog tanúskodni a Ripple mellett?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Ripple elég komoly győzelmet aratott az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) folytatott küzdelmében nemrég. Ugye a SEC azzal vádolta meg a kriptocéget és két vezetőjét, hogy megsértették az értékpapírokra vonatkozó törvényeket akkor, amikor 1,3 milliárd dollár értékben adtak el XRP-t a nyíltpiacon. Egy amerikai bíró azonban csütörtökön délután elutasította a SEC azon indítványát, hogy zárják ki az ügyből az egykori SEC-vezetőt, William Hinmant. Ő volt az, aki még 2018-ban azt mondta, hogy az Ethereum nem értékpapír. Hanem egy befektetési szerződés egy olyan vállalatban, ami profitot ígér a vállalat munkájának eredményéből. Ez azt jelenti, hogy a SEC és a Ripple között zajló perben utóbbi felkérheti tanúskodásra Hinmant. Azt szeretnék, ha mesélne arról, milyen szempontok szerint gondolta, hogy az Ethereum nem értékpapír. Azt tegyük hozzá, hogy az egykori vezér szerint nem is legális fizetőeszköz.

William Hinman megítélése kettős a kriptok világában

Ez nem az első nagy sikere a kriptovállalatnak abban a küzdelemben, ami még tavaly decemberben kezdődött, amikor a SEC pert indított ellene. Még idén áprilisban egy másik bíróság úgy döntött, hogy a SEC-nek be kell mutatnia azokat a dokumentumokat, amelyek a Bitcoinról és az Ethereumról szóló egyeztetéseit tartalmazzák. Ezzel az is látható, hogy mi a Ripple célja. A cég megpróbálja úgy beállítani a pert, mint igazságtalan és részrehajló eljárás. Hiszen előhúztak a kalapból olyan korábbi nyilatkozatokat és döntéseket, amelyek szerint a bitcoin például nem értékpapír. Reménykednek abban is, hogy majd Hinman ugyanazt fogja elmondani az XRP-ról, amit még anno az Ethereumról mondott korábban.

Az Ethereumról tett 2018-as Hinman-beszéd meghatározó pillére lehet a pernek és egyáltalán, az egész kriptovilág SEC általi megítélésének. Ezzel ugyanis Hinman egy új doktrínát indított el. Szimplán azzal zárta ki azt, hogy egy blokklánc token értékpapír, hogy elégséges módon decentralizált. A nyilatkozata után elég komoly támadások is érték, nem csoda, hogy el is hagyta a SEC-et rövidesen. Később aztán a Business Insider feltárta, hogy a SEC-nél töltött ideje során 1,6 millió dollár értékű nyugdíjat kapott egykori ügyvédi cégétől. Ide később ismét csatlakozott. Ez a cég, a Simpson Thatcher pedig az Enterprise Ethereum Alliance nevű, Ethereumot népszerűsítő vállalat igazgatótanácsában is hellyel bír. Bár fentebb azért komoly sikerről beszéltünk a Ripple számára, összességében nézve azonban ez a tény nem igazán fogja nagyon befolyásolni a végső döntést. Főleg, hogy a SEC szerint Hinman kizárólag saját nevében beszél, nem a felügyelet nevében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.