Az EKB bányászati tilalmat és stabilcoin szabályozást sürget

Az Európai Központi Bank közzétette a kriptoiparral kapcsolatos megállapításait még a szabályozások bevezetése előtt. Nem meglepő, hogy a központi bank a lehető legnagyobb mértékben próbálja visszaszorítani a kriptovaluták térnyerését.

A jelentés elismerte, hogy a digitális eszközök piaca gyorsan fejlődik, és kiemelték, hogy ha a jelenlegi trendek folytatódnak, “a kriptoeszközök komoly kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszer stabilitására, ezért hatékonyan kell szabályozni és felügyelni azt”.

A központi bank három aggályos területet jelölt meg: a kriptovaluták éghajlatra gyakorolt kockázata, a decentralizált pénzügyek és a stabilcoinok.

kriptoökoszisztéma piaci kapitalizáció

Valószínűsíthető a bányászati tilalom

Az első aggodalom az éghajlattal kapcsolatos volt. A jelentés kiemeli, hogy a kriptobányászat elég nagy környezeti terheléssel jár, ugyanis nagyon energiaintenzív tevékenység, amit ha nem fenntartható energiaforrásból állítanak elő, nagyon környezetszennyező lehet. Ez egyben a proof-of-stake választására is utal, amelyre az Ethereum készül áttérni a proof-of-work helyett, amely a Bitcoin hálózatot működteti.

Az EKB kijelentette, hogy az állami hatóságok “nagy valószínűséggel” nem fognak félrenézni a tevékenység felett:

“A hatóságok szakpolitikai intézkedései (pl. közzétételi követelmények, a kriptotranzakciókra vagy -befektetésekre kivetett karbonadó vagy a bányászat teljes betiltása) valószínűsíthetőek”.

A következő csapás a DeFi-t érte. Az EKB rámutatott, hogy a legtöbb protokoll valójában centralizált, és az Uniswapot hozta fel példaként. Azt állítják, hogy a kriptopiacon a fejlesztői csapatok, a korai befektetők és a bálnák irányítják a token piacokat. “Az összes token tulajdonos címek 1%-a a teljes token kínálat mintegy 97%-át birtokolja“.

Mellékesen, lényegében pontosan ezt teszi egy központi bank is, amely szoros pórázon tartja egy nemzet valutáját, így ez a pont ebből a szempontból vitathatónak tekinthető.

Instabil stabilcoinok

A következő támadás a stabilcoinokat érte, amelyeket az EKB 2021 eleje óta próbál megvétózni. A stabilcoinok veszélyének a nyilvánvaló példája a Terra ökoszisztéma és annak közelmúltbeli összeomlása. “A közelmúlt fejleményei azt mutatják, hogy a stabilcoinokat mindennek el lehet mondani, csak stabilnak nem. Ezt TerraUSD összeomlása és a Tether ideiglenes problémái is jól példáznak.”

A jelentés szerint a stabilcoinokat “sürgősen be kell vonni a szabályozási körbe“, hozzátéve, hogy az EU által javasolt MiCA-törvényeket kellene nagyon gyorsan végrehajtani.

A központi bank elmulasztotta megemlíteni az összehasonlítást a stabilcoinok és a fiatpénzek volatilitása, féktelen leértékelődése és instabilitása között, amelyeket a gazdaságpolitikai beavatkozások és a pénznyomtatási mechanizmusok okoznak. Nagyon jó példája ennek, hogy éppen ezen a héten az euró közel két évtized óta először érte el a dollárral szembeni paritást.