Az EKB digitális eurója minden lesz, csak anonim nem

Az év elején az Európai Bizottság (EC) komoly lépést tett azzal, hogy átfogó jogi keretrendszert javasolt egy központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetésére az euróövezet 20 tagállamában. Az Európai Központi Bank (EKB) korábban már közzétette a terveit egy digitális euró bevezetésére. Ez a tervek szerint 2027-ben jelenhet meg. Ennek segítségével a felhasználók gyorsan és hatékonyan tudnak online és offline tranzakciókat bonyolítani. A tervekkel kapcsolatban az ECB részéről az elnök, Christine Lagarde nemrégiben további információkat tett közzé, főleg a biztonságot és az adatvédelmet illetően.

Az európai CBDC minden lesz, csak nem anonim

Szeptember 25-én Lagarde egyértelműen kijelentette, hogy a bankjegyekkel ellentétben a digitális euró egyáltalán nem lesz anonim. Mert míg egy bankjegyet nyom nélkül lehet-adni venni, addig “a digitális pénz nyomot hagy a blokkláncon” – mondta el. Kőkemény vita lesz még a dologból az nem kérdés. Az Európai Parlament több képviselője már korábban is hangot adott aggályainak a CBDC adatvédelmi vonatkozásai miatt. Az egyik német képviselő szerint az anonimitás garanciája nélkül konkrétan az emberek magánéletébe hatol be a CBDC és a központi bank. Németországban közismerten igen szigorúak az adatvédelmi szabályok.

És még mielőtt valaki megörülne, hogy a digitális euróval legalább a közvetítő bankok kikerülnek a képből, Lagarde ezt a reményt is eloszlatta. Az elnökasszony szerint ugyanis a bankok közvetítőként maradnak a folyamatban. Sőt, látni fogják azt is, hogy ki mire költi a pénzét. Az is tény, hogy ha a bankjegyhez hasonló anonimitást kínálna az európai CBDC, akkor a pénzmosás elleni harc sem lenne túl egyszerű. Úgyhogy bár Lagarde szerint az ECB nem fog hozzáférni az adatokhoz, már az a tény aggályos, hogy lesznek adatok. Hiszen egyetlen döntés elég hozzá, hogy a most megígért “nem nézünk bele” álláspont megváltozzon.