A Bank of England kormányzója szerint a Bitcoin használata nem jó ötlet

A nyilatkozat

A kriptovaluták mellett elkötelezett befektetők, érdeklődők számára talán nem meglepő módon nyilatkozott nemrégiben az angol központi bank vezetője. A Bank of England kormányzója, Andrew Bailey szerint a Bitcoinnak nincs belső értéke és egyszerűen túl kockázatos ahhoz, hogy pénzkifizetésekhez használják. Ezt egy ma tartott kérdezz-felelek jellegű konferencián mondta, hangsúlyozva, hogy a Bitcoin értékét az adja, hogy az emberek meg akarják szerezni. Maga Barry Silbert is tweetelt a nyilatkozatról:

Bailey és a Bitcoin kapcsolata

Ezen azért kevésbé kell meglepődni, hiszen Bailey már elég régóta ostorozza a Bitcoint, a piaci részesedése alapján legnagyobb kriptovalutát.

– Egy szintén októberi beszédében a Brookings Intézetben például arról beszélt, hogy a Bitcoinnak “semmi köze nincs a pénzhez.”
– Még korábban, márciusban egy parlamenti bizottsági meghallgatáson hangsúlyozta, hogy “aki Bitcoinba fektet, annak fel kell készülnie az összes pénzének elvesztésére.”
– És amikor még a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatóságának elnöke volt, akkor is szerencsejátéknak nevezte a kriptovalutát több ízben.

Andrew Bailey
Forrás: reuters.com

Azért Bailey sem teljesen elvakult konzervatív ebből a szempontból, hiszen a stablecoinokról mindig elismerően nyilatkozik. Mint tudjuk, a stablecoin olyan blokklánc alapú kriptopénz, amely a megszokott, kriptopénzekre jellemző árfolyamingadozásokat szeretné kiküszöbölni. Ezt úgy teszi, hogy stabil árfolyamon lehet vele kereskedni, értékét nemesfémekhez vagy más értékekhez kötik.

Mit akar a Bank of England a stablecoinnal?

Szóval ezekkel kapcsolatban a Bank of England vezére elképzelhetőnek tartja, hogy lesz olyan stablecoin, amit például az angol font vagy éppen az amerikai dollár értékéhez kötnek. És egy ilyen stablecoinnak is lenne előnye, hiszen gyorsítaná és egyszerűsítené a kifizetéseket, másrészt csökkentené a kifizetések költségeit. Természetesen ezek is csak akkor valósulhatnának meg, ha egy globális stablecoint lehetne bevezetni. A Bank of England digitális nyitásáról itt írtunk korábban.

Tehát az angol bankvezér koncepciójában a digitális pénzeszközök kiegészítőként funkcionálnának egy központi bank által kibocsátott digitális pénz (CBDC) mellett. Az állami kriptovaluta különféle fizetési módok segítségével vagy éppen egy stablecoin tulajdonságával felruházva a felhasználók számára lehetőséget biztosítana egy angol CBDC-hez való hozzáféréshez.

Mindenesetre ez nem valószínű, hogy mostanában fog bekövetkezni, figyelembe véve, hogy az angol gazdaság is küszködik a koronavírus-járvány hatásaival és a Bank of England számára most ez az elsőszámú prioritás. Főleg, hogy ugyanezen a mai konferencián Bailey kiemelte, hogy sokkal tovább fog tartani a gazdaság helyreállása, mint eredetileg számítottak rá.

Konkluzió

Összefoglalva azonban kezeljünk fenntartásokkal a bankvezér nyilatkozatát, hiszen az ő esetében masszív meggyőződésről van szó. Ezt a fajta elzárkózó megközelítést már azóta fenntartja, hogy a Bitcoin megjelent a piacon, miközben láthatjuk, hogy a folyamatok teljesen más irányban indultak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük