Az angolok megválaszolják a stablecoinok szabályozása körüli kérdéseket

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A stablecoinokról (vagy stabilcoin) már elég sokszor írtunk, főleg annak kapcsán, hogy a központi bankok és az állami szféra igencsak érdeklődnek ezek iránt. A stablecoin annyiban különbözik egy “normál” kriptovalutától, hogy árát valamiféle nemesfémhez vagy más értékhez kötik. Ezzel pedig a kibocsátóik fel akarják számolni a kriptopénzekre jellemző nagy árfolyamingadozásokat és az ebből adódó kockázatokat. Az Egyesült Királyság központi bankja, a Bank of England és a kormányzó, Andrew Bailey is már több alkalommal nyilatkozott arról, hogy belső érték nélküli kockázatos pénznek tartja a a Bitcoint és a többi kriptovalutát. És csak a stablecoinban lát lehetőségeket, amelyek kisebb kockázattal bírnak. Ettől független az ország számára nagyon fontos a stablecoin szabályozása is.

A Kincstár bizakodó nyilatkozata

Úgyhogy annyira nem meglepő, hogy az angol Kincstár is kiadott egy közleményt a mai napon, mely szerint “az új technológiák, mint a stablecoinok…megváltoztathatják azt, ahogy az emberek tárolják és használják a pénzüket…“. Ettől függetlenül azért a privát stablecoinok esetében (ahol nem az állam a kibocsátó) is vannak még kérdések és bizonytalanságok, bár ezek főleg a Tether körül keringenek. A Tetherről ugyebár már sokszor mondták, állították, hogy egy az egyben hozzá van kötve a dollárhoz. Plusz állítólagosan az amerikai tartalékok adják a biztosítékot mögötte. Aztán elég gyorsan kiderült, hogy a 100%-os biztosíték helyett a tartalékok csak 74%-ban biztosítják ezt a kriptót.

Dollárhoz kötött kriptók
Forrás: medium.com

És hogy tovább fokozzuk ezeket az aggályokat, a New York-i ügyészség jelenleg is nyomozást folytat a Tether ellen.- Azt gyanítják, hogy a Bitfinex a stablecoint használta arra, hogy sok százmillió dollár adósságot kendőzzön el. Úgyhogy most nagyon várja mindenki azt a tanulmányt, amely megmutatja, hogy miként lehet a stablecoinok esetében is biztosítani azokat a magas követelményeket, amelyeket más fizetési módoktól is elvárnak. Legalábbis most ezt ígérte Rishi Sunak, az angol pénzügyminiszter egy tweetben:

Konkluzió

Összességében tehát a hírek abba az irányba mutatnak, hogy az angol központi bank és a pénzügyminisztérium is a stablecoinokban látja a kriptóvaluták jövőjét. Egyrészt dolgoznak a privát stablecoin szabályozása körüli keretrendszer kialakításán, másrészt pedig dolgoznak egy angol állami stablecoin kibocsátásán. Hiszen ahogy a Kincstár korábban rámutatott, a cél az emberek átsegítése egy készpénz nélküli társadalomba. Mindenesetre nehéz értelmezni az elmúlt napok-hetek közleményeit az angol szabályozóktól. Lehetőségekről, várható dolgokról és feltételes módban nyilatkoznak, ebből pedig nehéz levonni következtetéseket a következő lépésekre vonatkozóan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.