Az El Salvador-i ellenzék bíróságra viszi az új bitcoin törvényt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nayib Bukele alig két hete jelentette be, hogy az országában elsőként legális fizetőeszközként ismernék el a bitcoint. Most az El Salvador-i ellenzéki párt, a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMNFF) vezetői az állampolgárok egy csoportjával jogi úton támadja meg a döntést.

Alkotmányellenesnek és károsnak tartják az El Salvador-i bitcoin törvényt

Jamie Guevara, az FMNFF megbízott vezetője keresetet indított az új El Salvador-i bitcoin törvény ellen, jelentette az El Mundo híroldala. Guevara mellett nem csak saját pártja, hanem egy salvadori lakosokból álló csoport is áll; állításuk szerint az új törvény alkotmányellenes.

Az egyik salvadori állampolgár, Oscar Artero szerint a döntés, amellett, hogy sérti az alkotmányt, „nem veszi figyelembe a komoly és káros hatásokat, amiket ez a törvény az országnak fog okozni”.

Nayib Bukele két héttel ezelőtti döntését, miszerint az országban a bitcoint mint törvényes fizetőeszközt fogják elfogadni, vegyes fogadtatás érte. Egyrészről, nagy segítség lehet a nemzetközi pénzutalások könnyítésében, hiszen ezt a bitcoin jóval olcsóbbá, illetve mindenki által elérhetővé tudná tenni. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, nagyjából 2 millió salvadori él jelenleg is külföldön; az ország GDP-jének pedig csaknem 20%-át adja az ő általuk hazaküldött pénz. A jelenleg elérhető nemzetközi utalási lehetőségek többsége nemcsak, hogy napokat vesz igénybe, de sokszor akár személyes jelenléthez is kötik a pénz felvételét. Emellett általában nagyon magas tranzakciós díjakkal járnak.

A lakosok egy része a bitcoinban is a korrupciót látja

Mindezek ellenére az ellenzék most mégis jogi útra tereli az ügyet – és úgy tűnik, hogy a lakosok egy jelentős része velük ért egyet. Az El Mundo szerint a salvadori kereskedelmi kamara által végzett kutatásban a lakosoknak csaknem 80%-a mondta azt, hogy nem fogadna el fizetéseket bitcoinban.

A lakosok bizalmatlansága főként az országban máig nagyon prominens korrupciós ügyekhez kötődik. A Transparency International minden évben közzétett indexe szerint, melyben a korrupció érzékelését mérik egyet országokban, El Salvador csak a 104. helyet foglalja el, egy elég alacsony, 36-os értékkel. Hogy érzékeltessük a különbséget, a lista elején Új-Zéland áll 88-as értékkel, míg Magyarország a 69. 44 ponttal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.