Az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin így csökkentené a korrupciót

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin kiáll a DAO-k mellett. Felvilágosította a kritikusokat, hogy miért is van szükség rájuk.

Buterin úgy véli, hogy az összejátszás és a korrupció minimálisra csökkenthető, ha a döntési hatalom az egész csoport kezében van, nem pedig egy egyén vagy egy kisebbség kezében.

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin kiállt a decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) védelmében, azzal érvelve, hogy bizonyos körülmények között hatékonyabbak és igazságosabbak lehetnek, mint a hagyományos vállalati struktúra.

A DAO-k elméletileg a tagjaik kollektív tulajdonában és irányításában állnak, és nincs központi irányítói szervük. Az olyan kritikus fontosságú döntések, mint például a kincstári pénzeszközök felhasználása vagy a protokollfejlesztések, a közösséghez kezében vannak.

A weboldalán szeptember 20-án közzétett hosszú bejegyzésében Buterin felvázolta, hogy a kritikusok gyakran azt állítják, hogy a DAO-k irányítása nem hatékony, a DAO-idealisták naivak, és a hagyományos, igazgatótanácsokkal és vezérigazgatókkal rendelkező vállalatirányítási struktúrák az optimális megoldások a fontos döntések meghozatalára.

Az Ethereum társalapítója azonban úgy véli, hogy “ez az álláspont gyakran téves”. 

Buterin azt mondta, hogy a DAO-k decentralizáltak, mert így próbálják meg magukat megvédeni a külső támadásoktól és a cenzúrától.

Buterin szerint azért van szükség a DAO-kra, hogy a decentralizált világnak “több döntéshozó között kell szétosztania a döntéshozatali hatalmat, így az egyes döntéshozóknak kevesebb hatalmuk van, és így az összejátszások nagyobb valószínűséggel kerülnek felszínre és lepleződnek le”.

Elismeri, hogy a DAO-k nem problémamentesek. Bizonyos helyzetekben centralizáltabb struktúrára van szükség, de a korrupció, a csalás, az összejátszás egyetlen ellenszere a decentralizált szervezetek.