Ultrasound money? Hiába az átállás az ether továbbra is inflációs

Az Ethereum Merge volt talán az elmúlt pár hónap leginkább várt eseménye a szektorban. Az egyik fő oka a frissítés körüli felhajtásnak az az ígéret volt, hogy a Merge-et követően az Ethereum monetáris rendszere deflációsra vált át, mivel a tranzakciós díjakat elégetik, ahelyett, hogy a bányászok kapnák blokkjutalomként. A blokkjutalom pedig elméletben arra ösztönözte a bányászokat, hogy az ETH bevételeik egy részét értékesítsék a költségeik fedezése érdekében.

A PoS konszenzus eliminálta a bányászokat a rendszerből. Az érmekibocsátás és annak mennyisége pedig nem jelent mást, mint hogy mekkora ETH mennyiséget kötsz le validálóként.

A várakozások ellenére azonban a Merge egyelőre az Ethereum blokklánc a stagnáló tranzakciós volumen és az alacsony gwei díjak miatt még mindig több ethert bocsát ki, mint amennyit eléget. Ahhoz, hogy az ether deflációs eszközzé váljon, a tranzakciókból származó elégetett érmék mennyiségének meg kell haladnia a validátorok által keresett ETH jutalmak mennyiségét.

A Twitteren magát DeFi elemzőként aposztrofáló korpi kirakott egy hozzávetőleges grafikont arról, amely két változó összehasonlításával igyekszik megbecsülni, hogy milyen tranzakciós díjak és lekötött ETH mennyiség mellett válik az Ethereum deflációs hálózattá. A becslései szerint ahhoz, hogy az ether deflációssá váljon, az alap tranzakciós díjnak minimum 15 gwei-nek kell lennie, és a stake nem lehet több, mint 14 000 000 ETH.

Jelenleg 14 562 397 ETH van lekötve, 430 562 validátorral, akik 4,1%-os APY-ra számíthatnak, napi lekötött ETH mennyiséget és validátor számot itt találni:

ETH a Beacon láncon és validátorok száma |Dune

Az átlagos tranzakciós díj szeptember 19-én 14,41 gwei volt, ami azt jelenti, hogy az ETH továbbra határeset, de még inflálódik, bár minimális ütemben csak, szemben a PoW során mért számadatokkal.

A szeptember 15-i frissítés óta alig több mint 3700 új ether került forgalomba, míg a Merge előtt naponta körülbelül 13 000 ETH-t kaptak jutalomként a bányászok, és 1600 ETH került a tárcákba stake jutalomként.

Az infláció és a Merge óta észlelhető negatív árfolyammozgás ellenére az Ethereum hálózaton az átlagos napi tranzakciószám továbbra is relatíve magas, habár stagnál a rövid távú növekedése; szeptember 19-én elérte az 1,138 milliót, ami magas szám, figyelembe véve, hogy pontosan egy évvel ezelőtt a szám mintegy 200 ezerrel volt alacsonyabb naponta. Összehasonlításul, a lényegesen magasabb egy tranzakcióra eső dollárértéket továbbító Bitcoin hálózat esetén a napi tranzakciós szám szept. 19-én 253 795 volt.