Az Ethereum Alapítvány elhagyja az Eth2 megnevezést

Az Ethereum Alapítvány eltávolított minden utalást az Eth1-gyel és az Eth2-vel kapcsolatban, hogy az eredeti blokkláncot “végrehajtási rétegnek (execution layer)”, a továbbfejlesztett Proof of Stake láncot pedig “konszenzuoss rétegnek (consensus layer)” nevezze a jövőben.

Az Ethereum régóta várt átállása a Proof-of-work bányászati modellről a Proof-of-Stake (PoS) konszenzusos mechanizmusra várhatóan ez év második vagy harmadik negyedévében lép életbe. A névváltás bejelentésekor az Ethereum Alapítvány számos indokot említett, köztük az “új felhasználók számára zavaró névkonvenciót”, a csalások megelőzését, a befogadást és a staking egyértelműségét.

Egy január 24-i blogbejegyzésben az Ethereum Alapítvány megjegyezte, hogy az Eth2 márkajelzése nem tudta tömören megragadni, hogy mi történik a hálózattal a sorozatos frissítések után:

“Az Eth2 márkajelzéssel az egyik fő probléma az, hogy az Ethereum új felhasználói számára elég nagy zavart okoz. Ők intuitív módon azt gondolják, hogy az Eth1 jön először, és az Eth2 jön utána. Vagy hogy az Eth1 megszűnik létezni, amint az Eth2 megjelenik. Ezek közül egyik sem igaz. Az Eth2 terminológia eltávolításával minden jövőbeli felhasználót megkímélünk attól, hogy ebben a zavaros dologban navigáljon” – tette hozzá a blogbejegyzés.

Ethereum upgrade

Nem mindenkinek tetszik az Ethereum Alapítvány által javasolt névváltás

Az új terminológia szerint a végrehajtási réteg (Eth1) és a konszenzusos réteg (Eth2) kombinációját Ethereumként fogják jelölni. Míg az egyes funkciókat – mint például a beacon chain, az egyesítés és a megosztott láncok – mostantól “fejlesztésekként” emlegetik a jövőben. Az alapítvány azt is kijelentette, hogy az Eth2 átnevezése segít ‘tisztázni és megszüntetni‘ azokat az átveréseket, amelyek során rosszindulatú szereplők az áldozatokat – akik nem tudják, hogy az egyesülést követően az Ether (ETH) automatikusan Eth2-re változik – arra késztetik, hogy hamis ETH2 tokenekre cseréljék az Ether-t (ETH).

“Sajnos rosszindulatú szereplők megpróbálták az Eth2 téves elnevezést felhasználni a felhasználók átverésére. Azt mondják nekik, hogy ETH-jukat ‘ETH2’ tokenekre kell cserélniük a frissítés előtt” – áll a bejegyzésben.

A hírre eddig viszonylag közömbös reakció érkezett az r/Ethereum subredditen. A legtöbb felhasználó viccelődött a változással kapcsolatban, vagy panaszkodott az egyesítés elhúzódása miatt. A Kristkind nevű felhasználó szerint a márkanév váltási kísérlet túl későn érkezett. Szerinte a média és a felhasználók már széles körben elfogadták az Eth2 kifejezést:

A médiában mindenki, még a kriptoszektorral részletesen foglalkozó médiában is, a 2.0 vagy egyszerűen Eth2 kifejezéssel fut az új lánc. És őszintén szólva szerintem jobb is így, mert ez sokkal könnyebben érthető a laikusok számára is, mint a ‘konszenzus réteg’ megnevezés, amihez érteni kell a hálózat architektúráját is.

Az év végére tervezett egyesülést és PoS-re való átállást követően az Ethereum jelenlegi fejlesztési terve szerint a hátralévő mérföldkő a shard láncok frissítése lesz. Ez a tervek szerint 2022 végén/2023 elején lép életbe. A shard láncok bevezetésével az Ethereum hálózati terhelése 64 új láncra oszlik szét a skálázhatóság és a kapacitás növelése érdekében.