Az Ethereum gas díjak kiugrása miatt sokan már Ponzi sémát kiáltanak

Az Ethereum  hálózat páratlanul nagy aktivitást mutat az elmúlt időszakban. Tekintettel a megnövekedett keresletre, az Ethereum (ETH) blokklánc résztvevőire 2,48 milliárd dollárnyi díjat szabtak ki, szemben az egy évvel ezelőtti 1,7 milliárd dollárral.

Az Ethereum árfolyamát 2022-ben eddig egyértelműen a bika uralta. Ennek hatására jócskán megugrott a kereskedési és tranzakciós volumen, és sok új befektető is megjelent a hálózaton. A felhalmozási trend végig erős volt, ami az Ethereum bányászok számára is nyereséges hónapokat eredményezett. Valójában az Ethereum bányászok bevétele elérte a mindenkori legmagasabb csúcsot, ahogy az alábbi grafikonon is látható.

ETH bányász díj
Mi vezetett ehhez a kiugráshoz? A válasz egyértelmű, az Apecoin tulajdonosok Otherdeed NFT-ket kaptak, ami szintén több ETH elégetéséhez vezetett. Ez nagyobb keresletet jelentett. Az Ape-tulajdonosoknak az Ethereum (ETH) hálózaton keresztül kellett elküldeniük a kriptovalutájukat az érintett okosszerződéshez, a hálózat pedig hatalmas terhelést tapasztalt ezekben az órákban.

Mivel a résztvevők alig várták, hogy megszerezhessenek egy Otherdeed NFT-t, gas díjak háborújába torkollott a dolog. Ez megdobta a tranzakciós költségeket, és az Ethereum bányászai egy óra alatt több mint 87 millió dollárt kerestek. Összehasonlításképpen: az Ethereum gas díjak háborúja során összesen 172 millió dollárnyi további tranzakciós költséget kellett volna fizetni. A cikk írásakor az ETH átlagos gázára 52,55 GWEI volt.

Egyik háborúból a másikba?

A gas díjak emelkedése nyilván feldühítette a felhasználók egy bizonyos csoportját. Az Apecoin eseményt követően az ETH-felhasználók tranzakciónként átlagosan 4 830 dolláros díjat fizettek az egyórás ablakban.


Az ETH-felhasználók azonnal meg is osztották elégedetlenségüket ezzel kapcsolatban. Egy felhasználó például kritizálta a Yuga Labs-t a gas díj háború kirobbantása miatt.

Yuga labs ETH

“Írtak egy szörnyen optimalizálatlan szerződést, gas díj háborút hoztak létre, hazudtak a holland aukciós mechanikáról, hogy a saját narratívájukat pumpálják, és eltitkolták, hogy hány tárca volt jogosult. Talán szerezz egy solidity devet, mielőtt megpróbálod létrehozni a BSC 2.0-t?”, írta a twitteren @0xfoobar nevű felhasználó

Emellett egy másik ETH-rajongó egy május 1-jei tweetjében már egyenesen “Ponzi-sémának” nevezte az ETH-t.

Ethereum Ponzi-séma
“Ahogy mondtam… #ethereum az a fajta ponzi rendszer, ahol a díjak emelkednek, ahogy egyre kevesebb ember hajlandó validálni a tranzakciókat és egyre több ember távozik… Ez egy előrevivő ciklus, ami csak akkor valósul meg, amikor az érvényesítők kimerülnek, míg a maradék populáció hatékonyabb coint használ/érvényesít, mint a #hathor.”