Az Ethereum Layer 2-es hálózatán fog futni a Coinbase új blokklánca

Úgy tűnik, hogy az Ethereum közössége nagyon optimista módon értékeli a Coinbase újonnan bejelentett Layer-2 hálózatát, a Base-t, amelyet “egy masszív bizalmi szavazatként” és “vízválasztó pillanatként” jellemeztek a blokklánc hálózat számára.

Coinbase Base

Az Optimism által működtett Layer-2-es Base hálózat célja, hogy a blokkláncon decentralizált alkalmazások (DApps) építésére szolgáló hálózattá váljon. A Layer-2 hálózat jelenleg tesztelési fázisban van a Coinbase vezérigazgatója Brian Armstrong szerint.

A kriptoközösség tagjai, mint például Ryan Sean Adams, a Bankless Show házigazdája, úgy vélik, hogy a lépés “egy hatalmas bizalmi szavazás az Ethereum számára“. Ez precedenst teremthet a kriptopénzekkel foglalkozó vállalatok és pénzintézetek számára, hogy az Ethereumot használják a választott elszámolási rétegként.

Adams twitter

A Coinbase körülbelül 110 millió ellenőrzött felhasználóval rendelkezik, és 2012-es alapítása óta több mint 100 országban 245 000 vállalattal állt partnerségben. A kriptotőzsde a kereskedési volumen tekintetében a második legnagyobb a Binance mögött a CoinGecko szerint.

“Ha a Coinbase a következő években a 110 millió ellenőrzött felhasználójának 20%-át Layer 2 felhasználókká alakítja át, akkor ez önmagában meg fogja tízszerezni a kripto natív felhasználók teljes számát.” – tette hozzá Adams.

Adam dicsérte a Coinbase-t is azért is, hogy a Base nyílt forráskódúvá tétele mellett döntött. Úgy véli, hogy az új layer-2 hálózat még nagyobb blokkterület iránti igényt fog támasztani az Ethereum ökoszisztémában.

Eközben Sebastien Guillemot, a dcSpark blokklánc infrastruktúra cég társalapítója úgy értékelte, hogy a Coinbase bölcs döntést hozott azzal, hogy a Layer 2-es hálózatot épített szemben egy független oldallánccal. Megjegyezte azt is, hogy manapság “szinte minden kriptopénz tranzakció és a staking valamilyen formája az Ethereumon vagy valamilyen Layer 2-es hlózaton megy végbe”.

Ryan Watkins, a Syncracy Capital kriptofókuszú fedezeti alap társalapítója egy február 23-i tweetben “vízválasztó pillanatnak” nevezte a hírt az Ethereum rollup ökoszisztémában. Hozzátette, hogy a Coinbase-nél “valószínűleg senki sincs jobb helyzetben” ahhoz, hogy a következő 10 millió felhasználót és szereplőt az Ethereumhoz csatlakoztassa.

Nem mindenki volt azonban ennyire derülátó

Gabriel Shapiro, a Delphi Labs befektetési cég általános jogtanácsosa egy február 23-i Twitter-bejegyzésben kifejtette, hogy egy központosított layer-2-es hálózat elindítása “megnyitja az ajtót” a SEC nem kívánt ellenőrzése előtt.

“Egy központosított L2, amely sok tokenekkel kereskedik, amelyek közül bármelyik állítólagosan értékpapír lehet, vagy sok DeFi tranzakciót végez, amelyek vitathatóan állítólag szabályozottak lehetnek (értékpapír-csereügyletek stb.), megnyitja az ajtót a SEC előtt, hogy újfajta szabályozói igényeket támasszon.” – írta Shapiro.

Shapiro aggályai azért merülnek fel, mert a SEC az utóbbi időben több stabilcoin kibocsátónál és staking szolgáltatónál fokozta az ellenőrzéseket és különféle szabályozói tevékenységét. A Base indításával kapcsolatban az ügyvéd úgy vélte, hogy ez rossz lépés lehet számukra. Emellett járulékos károkat okozhat az ökoszisztéma többi részére, különösen abban az esetben, ha a SEC talál egy sebezhetőséget.