Az Ethereum Merge után a környezetvédők célpontja a bitcoin lehet

Sok bitcoin-fanatikus úgy véli, hogy az Ethereum egyesülésnek nem igazán lesz hatása a legnagyobb kriptovalutára, de egyre többen gondolják ezt másként. Nemrégiben a Decryptnek adott interjút a Kraken kriptotőzsde növekedési marketingért felelős vezetője. Szerinte is növekedni fog a nyomás a bitcoin hálózatán az Ethereum Merge után.

A környezetvédelmi aggályok nem igazán fognak hatni a bitcoin jövőjére

Dan Held szerint ugyanis azzal, hogy az Ethereum átáll a környezetkímélőbb proof-of-stake mechanizmusra, a környezetvédők nyomása teljes egészében a bitcoin energiafogyasztására fog fókuszálni. Mert Held szerint a Merge után szimplán csak rá fognak mutatni az Ethereumra és azt mondják, hogy az a blokklánc nem használ szinte semmi energiát, a bitcoin meg rengeteget. Nem kell érteni a mechanizmusokhoz, a számok magukért fognak beszélni. A szeptember 15-ére tervezett Ethereum egyesülés után a hálózat proof-of-stake modellre fog váltani, amivel az energiafogyasztás 99%-kal fog majd csökkenni.

Viszont Held az interjúban azt is kifejtette, hogy a növekvő nyomás ellenére nem igazán lesz valódi ok, amiért a bitcoin hálózata feladná a proof-of-work mechanizmust. Példának felhozta az Ethereum mechanizmus-váltása körüli biztonsági aggályokat. Valamint azt is, hogy néhány staking pool fogja kontrollálni és dominálni az egész hálózatot. És ugye innentől kezdve a decentralizáció is kérdéses lehet. Hiszen egy kormányzat vagy hatóság képes lehet ezeket a staking poolokat befolyásolni. Held szerint a jelenleg Európában zajló energiakrízis is a bitcoin malmára hajtja a vizet. Hiszen ennek köszönhetően teljesen újraértékelésre kerülnek az ún. ESG szabályozások. Ez a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási szabályozások együttes elnevezése. Mert Held szerint a globális felmelegedés létezik és az ember okozta, de az ESG szabályozások valójában csak politikai eszközök és az újraértékelésükre lenne szükség.