Az EToro likviditási válsággal küzd, korlátozások várhatók a Bitcoinnál

Az izraeli központú tőzsdeplatform, az eToro a mai napon a felhasználóknak küldött e-mail üzenet szerint küzd azzal, hogy a kriptokereskedők megnövekedett igényeivel lépést tartson.

“A korlátozott likviditással párosulva a kriptovaluták iránti példátlan kereslet nagy kihívást jelent számunkra. Problémákat okozott a hétvégi vételi megrendelések megfelelő támogatása is.”

Ennek eredményeként a platform figyelmeztet a „kripto BUY megrendelések lehetséges korlátozásaira”, és arra, hogy „a kriptoeszközökhöz kapcsolódó költségek is jóval magasabb lehetnek a szokásosnál”.

Saját sikerének áldozata lett, itt az eToro likviditási válság

Tegnap Brad Michelson, az eToro marketing menedzser számolt be arról, hogy az előző 11 napban 380 000 új felhasználó nyitott számlát náluk. A kereskedés volumene 25-szeresére nőtt a 2020 azonos időszakához képest. Január 9-ig az eToro több mint 17 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhet.

A Quantum Economics alapítója, Mati Greenspan – aki korábban az eToro piaci elemzője volt– elmondta, hogy ez is egy figyelmeztető jelzés lehet „egy lehetséges közelgő likviditási válság tüneteként”. Azt tanácsolta a felhasználóknak Twitteren, hogy ne próbálják kimozgatni alapjaikat a platformról.

Ha az eToro végrehajtja az előre jelzett intézkedéseit, akkor a felhasználók számára korlátozni fogják a kriptovalutánkénti maximális kitettséget, és valószínűleg nem tudnak új vételi megbízásokat leadni. Greenspan kifejtette, hogy ez egyszerűen azt jelenti, hogy egyes felhasználóknak „várniuk kell a vásárlással”.

A múlt héten a tőzsde a megnövekedett piaci kockázatok miatt korlátozta az európai felhasználókat a margin kereskedésben is. A minimális betétösszeget 400%-kal, 1000 dollárra emelte, hogy megpróbáljon felülkerekedni az új felhasználók regisztrációin.

Más tőzsdéken is növekszik a kereskedés volumene

A Coinbase napi volumene január 12-én elérte a 9,5 milliárd dollárt, ami több mint 50%-kal haladja meg az előző évi, január 9-i 6,5 milliárd dolláros csúcsot. A Binance is felülmúlta a korábbi 23,7 milliárd dolláros csúcsát, amikor január 12-én a kereskedési volumen meghaladta a 30 milliárd dollárt.

Csak idő kérdése, mielőtt a többi tőzsde is belefut ebbe a likviditási válságba, fejtette ki Greenspan. “Nagy valószínűséget adok neki, hogy hasonló szituáció alakul ki más platformokon is a közeljövőben.

A Bitcoin limitált kínálatával kapcsolatos aggodalmak már több mint egy fél éve a levegőben lógnak. A fő kiváltó ok a Grayscale, amely hatalmas mennyiségben és sebességgel vásárolja fel a Bitcoint. A befektetési vállalat ellenőrzése alatt már több mint 20 milliárd dollárnyi Bitcoin van. Olyan nagy éhséggel vette decemberben a Grayscale a digitális aranyat, hogy majdnem 3-szor többet vett egyedül a cég, mint amennyi a kibányászott mennyiség volt ebben a hónapban.