Az eToro kizárta az európai kriptokereskedőket a platformról

Az eToro európai felhasználói arról panaszkodtak, hogy a tőkeáttételes kriptopozícióikat hirtelen lezárta a platform. A kereskedő vállalat az extrém piaci volatilitással magyarázta ezt.

Az Egyesült Királyság és USA kiskereskedőinek megvan tiltva a kriptoderivatívák vásárlása.

Az eToro európai ügyfelei, ahol engedélyezett a CFD (contracts for differences) típusú kereskedés, január 8-án péntek este kaptak egy emailt, amelyben ez állt. “Ha nem emelik fel a margint 100%-ra, akkor a pozíciójukat január 8-án, 21:00 GMT-kor lezárják.

Ehhez annyi magyarázatot fűztek hozzá, hogy azok az ügyfelek, akiknek rendelkezésre állt elegendő egyenleg, nyitva tarthatták pozíciójukat azzal, hogy feltőkésítették a pozíciót. Azok számára pedig, akik nem rendelkeztek elegendő egyenleggel, megvolt az opciójuk, hogy lezárják a többi pozíciójukat, és ezzel szabadítsanak fel alapot a kiegészítéshez.

Azonban rögtön ezután az elégedetlen kereskedők árasztották el a Twittert. Azt állították ugyanis, hogy 4 órával később ez eToro lezárta az összes kriptovalutás tőkeáttételes pozíciójukat. Ez alól nem voltak kivételek azok az ügyfelek sem, akik próbálták nyitva tartani saját pozíciójukat az egyenleg feltöltésével.

Az eToro megszegte az ügyfeleivel kötött szerződések feltételeit. Az eToro kizárta az ügyfeleit.” Mondta Slavko Vesenjak, egy szlovén ügyvéd, aki több eToro ügyfelet is képvisel Európa-szerte. “Egy mindössze 4 órás figyelmeztetés a tőkeáttételes kriptopozíciók zárása előtt sok felhasználó számára semmi esélyt nem adott, hogy beavatkozzanak. Az európai ügyfelek arra ébredtek fel, hogy pozíciójaik zárva vannak. Az eToro amerikai idő szerint küldte ki ezeket az üzeneteket, amikor itt éjszaka volt.”

eToro

Az eToro kizárást a kockázatmenedzsmenttel magyarázták

Amy Butler, az eToro PR részlegének globális vezetője szerint az eToro legtöbb ügyfelét nem érintette ez a változás. “Tisztában vagyunk azzal, hogy több tucat kliens háborodott fel emiatt, dolgozunk azon, hogyan tudjuk ezt a frusztrációt kompenzálni számukra.

Múlt heti hír, hogy az eToro bejelentette, hogy tőzsdére szeretnének menni. Ez akár 5 milliárd dolláros tőkebevonást is jelenthet a társaság számára.
A nagy keresletre való tekintettel a társaság a betétnyitási limitet is felemelte 200 USD-ről 1000 USD-re. Ezzel próbálja a kriptokereskedőket kordában tartani a platformon. Butler még hozzátette: “a kriptós tőkeáttételes pozíciók megszüntetése Európában egy olyan döntés volt, amit a belső kockázatmenedzsment szervezet ajánlására tettünk meg.” Kiemelte, hogy ennek a döntésnek nincs köze a tervezett IPO-hoz.

Az eToro ügyfelek visszakapják a pénzüket. Ha az eToro mégsem visszafizetné vissza nekik, akkor a Ciprus állam fogja azt visszaadni,” magyarázta Jurij Toplak, a szlovéniai Alma Mater Europaea jogi professzora és a New Yorki Fordham Law adjunktusa.

Toplak elmondta, hogy a csalódott eToro ügyfelek, akiket ő képvisel, a ciprusi értéktőzsdéhez (Cyprus Securities and Exchange Commission) fordulnak, hogy az állam vonja vissza az eToro működési engedélyét.
Úgy gondolom, hogy a kriptovaluták árfolyamának emelkedése miatt az eToro rájött, hogy nem lesz képes ezt a pénzt kifizetni az ügyfeleinek,” foglalta össze Toplak egy interjúban. “Így a legegyszerűbb módot választották, megszüntették a szerződéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük