Az EU gyorsított eljárásban implementálná a globális kriptobankolási törvényeket

Az EU törvényhozói kifutnak az időből, ha nem kezdik el sürgősen beilleszteni a kriptobankolási törvényeket a fennálló pénzügyi keretrendszerbe.

A Bázeli döntés

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság tavaly év végén fogadott el egy a bankokra vonatkozó egységesített törvénycsomagot. A bizottság által megalkotott, globális érvényű csomag a bankok által nyújtott kritovalutákhoz kapcsolódó szolgáltatásokat szabályozza. Ez az első csomag, amely globális szinten szabályozza a kriptóeszközök banki felhasználását. A bizottság által megalkotott keret szabályzatot minden tagnak be kell illeszteni a saját pénzügyi rendszerébe 2025 január elsejéig.

Az EU le van maradva

Az EU nagyon le van maradva ezen a téren, hiszen a vezetőknek még fogalmuk sincs arról, hogy egyáltalán miként kezdjenek bele a feladatba. Jelenleg két lehetőség közül választhat az EU: vagy egy új, különálló törvényt alkot, vagy pedig megpróbálja a meglévő banktörvénybe beilleszteni a bizottság által meghatározott pontokat. Ez utóbbi törvény még éppen véglegesítés alatt van, jelenleg az Európai Parlament (EP) tárgyalja a részleteket. A döntési folyamatot tovább bonyolítja, hogy az EP-nek és a tagállamoknak is egyforma beleszólásuk van, szóval a véglegesítés még minden bizonnyal elhúzódik egy darabig.

A külön törvénycsomag nem megoldás

Ha a döntéshozók egy teljesen külön törvénycsomag megírása mellett döntenek, akkor az első verzió csak 2023 végére várható. A 2024-ben tartandó EU-s parlamenti választások nagymértékben hátráltatnák az új törvénycsomag elfogadását. Összességében tehát ebben az esetben kizárt, hogy az EU tartani tudná a bizottság által megadott 2025 január 1-i határidőt. Erre a következtetésre jutottak az Európai Bizottság szakemberei egy nemrég kiszivárgott informális vitaanyag alapján.

A bankok malmozhatnak tovább

Bárhogy is döntenek az EU törvényhozói, jó lesz ha belehúznak. Ez EU egyébként se híres arról, hogy gyorsan végig tudna vinni egy-egy ilyen folyamatot, pláne ha még egy szoros határidő is társul hozzá. Elég csak a MiCA csomagra gondolni, aminek a véglegesítését már többször is el kellett halasztani.

Az EU-n belül működő bankok tehát felkészülhetnek arra, hogy egy ideig még biztosan nem tudnak majd kriptobankolási szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleiknek. Jelen pillanatban a bankok kitettsége a kripto szektor irányába még nagyon alacsony, de már több pénzintézet is jelezte, hogy szeretne a jövőben kritovalutákhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleinek.