Módosították a kriptovaluták kereskedelmére érvényes szabályokat Üzbegisztánban

Az üzbég központi bank módosította a külföldi székhelyű vállalatok tevékenységére vonatkozó szabályokat. Ezentúl ezen cégek bankszámlákat nyithatnak az ország bankjaiban, és kriptokereskedelemből származó bevételeiket is elhelyezhetik azokon. A vállalatok az összeget külföldre is utalhatják, viszont az országon belüli működésük továbbra is korlátozott lesz.

Az állami szervezet elfogadta legújabb szabályozási határozatát, amelyben a kriptokereskedelemmel foglalkozó személyeket is érintik. Engedélyezték a bankszámlahasználatot a helyi bankoknál, de a digitális eszközök kereskedelméből származó pénzeszközökkel való működés lehetőségei továbbra is szűkösek.

A változtatások február 9-én léptek hatályba. Ezen időpont előtt, pár kivételtől eltekintve a külföldi vállalatok nem nyithattak számlát az ország bankjaiban. A szabályok értelmében a kriptotőzsdéken jelen levő vállalatok külföldi számláikról átutalt pénzt vagy a kriptovaluták értékesítéséből származó összegeket devizaszámlákon helyezhetik majd el. Ezeket a pénzösszegeket át lehet utalni tőzsdékre újabb kriptovaluták vásárlására, vagy a külföldön bejegyzett szervezetek számláira, ahonnan a pénz eredetileg érkezett.

Még 2022 végén a hatóságok jóváhagyták a kriptovaluták kibocsátására és forgalmazására vonatkozó szabályokat. Ekkor a kormány a kriptotőzsdék engedélyszerzésének lehetőségét is megnehezítette. Jelenleg öt platformnak van engedélye az országban, az államilag ellenőrzött Uznex tőzsdének, és még négy kisebb kereskedési felületnek. Időközben pedig megpróbálták korlátozni a külföldi kereskedelmi platformokhoz való hozzáférést is.

Az üzbég lakosok számára 2021 novemberében engedélyezték a digitális eszközök kereskedelmét a hazai tőzsdéken. Míg a kriptovalutával kapcsolatos tranzakciók adómentesek, addig a kriptoszolgáltatóknak működésükhöz havi díjat kell fizetniük. A szabályozó szervezetek szerint ezek a szolgáltatók előző év folyamán mintegy 310 000 dollárt fizettek be összesen.