Az Európai Unió tiltaná az anonim kriptotranzakciókat

Az Európai Unió javaslatot tett az anonim tranzakciók betiltására, amely 2024-ig érintheti a kriptopénz szolgáltatásokat. A szabályozási terv a teljes kriptoszektorra vonatkozna.

Egy új jelentésében az Európai Unió azt írta, hogy “az EU pénzmosás elleni és terrorizmusfinanszírozás elleni szabályai teljes mértékben a kriptovalutákra is vonatkoznak majd: minden kriptoeszköz-szolgáltatónak alkalmaznia kell majd az uniós szabályokat, hogy megakadályozzák, hogy a kriptovalutákat pénzmosásra használják”.

A javaslat értelmében a kriptopénz-tranzakciókat feldolgozó vállalatoknak nyilvántartásba kell venniük az ügyfelek nevét és adatait.

A terv szerint az EU létrehozna egy központi hatóságot, az EU pénzmosás elleni hatóságát (EU AMLA), amely egységesítené a szabályokat a pénzügyi ágazatban, és “bezárná a bűnügyi tevékenységek kiskapuit”.

Mairead McGuinness EU biztos a Twitteren a kriptopénzeket “a pénzmosás egyik legújabb módjának” nevezte, és kijelentette, hogy ezek a szabályok a teljes kriptoszektorra vonatkoznak majd. “Be fogjuk tiltani az anonim kriptotárcákat, és biztosítani fogjuk, hogy a kriptovaluta tranzakciók nyomon követhetőek legyenek.”

Minden kriptotárcát érintene a szabályozás?

Bár sok szalagcím azt sugallja, hogy a szabály minden kriptopénz tárcát érintene, úgy tűnik, hogy a szabály csak a letétkezelő tárcákat nyújtó szolgáltatókat, például a tőzsdéket és a webes tárcákat érinti – vagyis azokat a szolgáltatásokat, amelyek a felhasználók nevében kezelik a kriptopénzeket.

Nem valószínű, hogy az irányelvet a többi tárcaszolgáltatónál is végre lehet hajtani. Az Egyesült Államok is megpróbált hasonló szabályozást hozni, amely az összes tárcaszolgáltatóra vonatkozott volna. Ezeket a terveket azonban felfüggesztették, amikor Joe Biden elnök januárban hivatalába lépett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.