Rekord értékű kriptovalutát foglalt le a Scotland Yard

A Scotland Yard mintegy 180 millió font értékű (~75 milliárd forint) kriptovalutát foglalt le július 10-én.

A bűnüldöző hivatal bejegyzése szerint a fogás az egyik legnagyobb a világon és mintegy másfélszerese a júniusi 114 millió fontos korábbi rekordjának. A lefoglalásra egy nemzetközi pénzmosással kapcsolatos folyamatban lévő nyomozás részeként került sor.

Egy 39 éves nőt még június 24-én tartóztattak le pénzmosás gyanúja miatt, majd óvadék ellenében szabadon engedték. Majd ezután július 10-én újra kihallgatták, mikor is előkerült a 75 milliárd forintnyi kriptovaluta.

“Kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt 114 millió font értékű kriptovalutát tudtunk lefoglalni. Azóta a vizsgálatunk összetetté és nagy horderejűvé vált… A mai lefoglalás egy újabb fontos lépés a nyomozásnál, amely további néhány hónapig még el fog tartani.” fejtette ki Joe Ryan nyomozó Scotland Yard nyilatkozatában.

A szabályozó hatóságok, ismert közgazdászok és a központi bankok képviselői arányában túlkritizálják a kriptovalutákat a pénzmosásban betöltött szerepük miatt, ami továbbra is elhanyagolhatónak mondható a nemzetek fizetőeszközeihez képest. A Chainalysis februári jelentése szerint az illegális indíttatású digitális eszköz tranzakciók 2020-ban alig érték el a 10 milliárd dollárt, ami a tavalyi összes kriptovaluta-aktivitás mintegy 1% -át jelenti. Összehasonlításképpen 2019-ben az összeg 21.4 milliárd dollár volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.