Az Europol új dekódoló platformjával a titkosított információhoz is hozzá lehet férni

Az EU bűnüldöző hatósága (Europol) és az Európai Bizottság egy új dekódoló platformot indított el, amely által az Europol hozzáférést kaphat a bűnügyi nyomozás során összegyűjtött titkosított adathordozókon tárolt információkhoz.

Az Europol Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központja (EC3) által üzemeltetett új dekódoló platformot az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tudományos szolgálatával együttműködve fejlesztették ki. Az EU Bűnüldözési Együttműködési Ügynöksége szerint a platform “mérföldkövet jelent a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben az Unióban“.

Az EC3 – amely a szervezett számítógépes bűnözésre összpontosít – fogja a platformot működtetni, és támogatást, valamint szakértelmet fog nyújtani a tagállami nyomozások lebonyolításához.

A mai nappal egy hároméves utazás végére értünk. Jelentős előrelépést tettünk a visszaélés elleni küzdelemben, melynek célja, hogy társadalmunkat és polgárainkat biztonságban, az alapvető jogokat pedig teljes mértékben tiszteletben tartsuk” – nyilatkozta az Europol ügyvezető igazgatója, Catherine De Bolle.

Az Európai Unió Tanácsa szerint az Europol dekódoló platformja tartalmaz szoftvereket és hardvereket egyaránt, amelyek segítséget nyújtanak a bűnüldöző szervek számára a nyomozás során jogszerűen megszerzett információk dekódolásában.

“A technikai megoldásoknak tiszteletben kell tartaniuk a magánéletet…”

Az alapvető jogok maradéktalan tiszteletben tartása, a titkosítás korlátozása vagy gyengítése nélkül, ez a kezdeményezés az összes tagállam bűnüldöző hatósága számára elérhető lesz a társadalom és az állampolgárok biztonságának megőrzése érdekében” – tette hozzá az Europol.

A Tanács határozatában, mely “a titkosítás révén és ellenére történő biztonságról” szól, kihangsúlyozta támogatását “a titkosítás kifejlesztéséhez, megvalósításához és használatához, mely az alapvető jogok és a polgárok, az államok, az ipar és a társadalom digitális biztonságának védelméhez szükséges eszköz.” Továbbá, rendkívül szükségesnek tartja „az illetékes bűnüldöző és igazságügyi hatóságok számára bebiztosítani az online és offline módon történő jogi hatáskörük gyakorlását a társadalom és az állampolgárok védelme érdekében“.

Mindezen felül, a Tanács nyomatékosította álláspontját, miszerint „a lehetséges technikai megoldásoknak tiszteletben kell tartaniuk a magánélethez való alapvető jogokat, valamint meg kell őrizniük az értéket, melyet a technológiai fejlődés biztosít a társadalom számára.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük