Nem áll jól a Wasabi tárca szénája a bűnüldöző szerveknél

Az Europol, az Európai Unió bűnüldöző ügynöksége szemmel tartja a népszerű Bitcoin tárcát, a Wasabi Wallet-et.

A “kizárólag bűnüldöző szerveknek” megjelölésű, az Europol Európai Kiberbűnözői Központ (EC3) által kiadott jelentés két részből áll, és az adatvédelmi eszközök hatását vizsgálta a Bitcoin blokkláncon a bűncselekmények felderítésekor.

A dolgok nem állnak jól“, összegezte az EC3 az ügyet a Wasabi szemszögéből, ugyanis a Chainalysis, vezető blokklánc elemző cég adatai alapján nagyon sok pénz megy keresztül a Wasabi-n, ami különféle bűnesetekhez kapcsolható.

“A Chainalysis szerint az elmúlt három hétben közel 50 millió USD összegű BTC került letétbe a Wasabi tárcában, és ennek csaknem 30%-a a darknetről származik” – összegezte a jelentés első része, amelyet áprilisban osztottak meg különféle bűnüldöző szervekkel. “Ez relatíve igen jelentős összeg, tekintettel arra, hogy a darknetes tranzakciók a becslések szerint az összes tranzakciók 1%-át teszik ki általánosságban.”

A Wasabi felszínre hozta a feszültséget a piaci szereplők között

Az Europol megfigyelései most rámutattak a hosszú ideje fennálló feszültségre a világ kormányai és a Bitcoin személyes adatvédelmi aspektusát támogatók között. A blokklánc transzparens, így a kormányok hasznos eszköze a bűnözők felkutatásában, mivel hozzáférnek a számlákhoz és tranzakciókhoz.

Az adatvédelmet előtérbe helyezők viszont azon az állásponton vannak, hogy a Bitcoin tranzakciókat sokkal nehezebben nyomon követhetővé kellene tenni. Főleg az miatt is, hogy egyre több ember akarja használni ezt a fizetési módot és lévén szó privát pénzügyi utalásokról, az élelmesebb adatbányászok könnyen visszaélhetnek ezekkel a privát tranzakciós történetekkel, ami a Bitcoin blokklánca tárol.

Az EC3 a “bűnözés ellen küzd a digitális korban és térben”. A most kiadott jelentés arról is beszámol, hogy mi is a Wasabi lényege: egy olyan tárca, amely próbálja megkerülni a Bitcoin extrém átláthatóságát, és ezzel nagyobb adatvédelmet biztosít a felhasználóknak azáltal, hogy összegyűjti a tranzakciókat, és végső soron “összekuszálja” a nyomokat. A májusi jelentés második része azt vizsgálta, hogy egy nyomozó hogyan próbálja meg felkutatni a Wasabi tranzakcióit a blokkláncon, és hogyan kell a tárcát használni egy tranzakcióhoz.

A jelentés most nemrégiben szivárgott ki, és az Europol sajtóosztálya megerősítette annak hitelességét.

“Kizárólag a bűnüldöző szervek számára készült” – nyilatkozta az Europol sajtóosztálya, hozzátéve, hogy “a jelentés nem tartalmaz operatív információkat”. Ennek ellenére betekintést kínál a bűnüldöző szerv gondolkodásmódjába. “Mennyire népszerű a szolgáltatás?” olvasható az útmutatóban a válasszal együtt: “Nyilvánvalóan elég népszerű ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésünket.”

Az is kérdés, hogy “a bűnüldöző szervek képesek-e kibogozni ezeket a tranzakciókat”. Erre a válasz az, hogy “ha reálisak akarunk lenni, akkor a legtöbb esetben a válasz negatív”, bár ha egy felhasználó elrontja, akkor megvan az esélye.

A Wasabi tárca mögött álló cég, a magyar gyökerű zkSnacks így reagált a hírekre.

“Sajnos a jelentésben publikált információ alapján nem tudjuk ellenőrizni a megállapítások helyességét,… Az viszont mindenféleképpen pozitív, hogy az általunk nyújtott adatvédelem és biztonság kiemelkedő, ezt már eddig is tudtuk. Jó viszont látni, hogy ezt a jelentés is elismeri. Szintén örömmel tudatosítottuk, hogy az Europol értékelése szerint is a jogi működésünk megfelel a nemzetközi jogi követelményeknek.”

Tavaly egy kanadai privát invesztor a zkSnacks piaci értékét 7,5 millió dollárra becsülte.

A Wasabi Walletet itt tudjátok letölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük