Két kriptotőzsde 100 millió ellopott dollár pénzmozgását állította meg

Az ilyen helyzetekben mutatkozik meg, mekkora ereje van annak, ha két kriptotőzsde rivalizálás helyett inkább összejátszik. A Binance és a Huobi bejelentette, hogy sikerült meghiúsítaniuk egy pénzmosási tervet, amely a Harmony Horizon Bridge-ről tavaly ellopott eszközöket érintette. A lopás 2022 egyik legnagyobb kripto hackelései közé tartozik.

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao egy tweetben jelentette be, hogy a hackerek a Huobi tőzsdén keresztül próbálták tisztára mosni a pénzüket. Miután a Binance ezt észlelte, kapcsolatba léptek a Huobival, és segítettek a tőzsdének a hackerek által letétbe helyezett digitális eszközök befagyasztásában és visszaszerzésében.

A Binance alapítója szerint a sajtótájékoztató idején 124 BTC-t szereztek vissza, körülbelül 2,5 millió dollár értékben. A Huobi tanácsadója, Justin Sun később megerősítette a hírt, megköszönve a tőzsde elkötelezett csapatának, hogy felderítették és megakadályozták a pénzmosást.

“Ez egy kiváló példa arra, hogy a központosított tőzsdék (CeFi) hogyan tudnak együttműködni a kripto közösség SAFU (Secure Asset Fund for Users = Biztonságos Eszközalap a Felhasználók számára) megtartása érdekében. Továbbra is éberek leszünk a felhasználóink pénzeszközeinek védelme és a biztonságos kereskedési környezet előmozdítása érdekében tett erőfeszítéseinkben” – mondta.

A pénzmozgásra a népszerű kriptodetektív hívta fel a figyelmet

A bejelentés azután érkezett, hogy a ZachXBT néven futó on-chain kriptodeketktív Twitteren kiemelte, hogy az észak-koreai Lazarus Group a hétvégén 41 000 ETH-t küldött körülbelül 64 millió dollár értékben, és 63,5 millió dollárt három tőzsdei címre. Megerősítve, hogy az ETH a Harmony Horizon Bridge hackeléséből származik, a detektív megjegyezte, hogy az eszközök a Tornado Cash anonimizáló szolgáltatásból származtak a Railgunhoz, mielőtt a tőzsdékre kerültek volna.

Sokadik olyan eset ez egyébként, amire az anonim kriptonyomozó ébersége vezette rá az iparágat. A közel 350 ezer követővel rendelkező Twitter felhasználónak köszönhetően figyeltek fel például tavaly egy Ethereum hackelésre, amely során 3,3 millió dollárt loptak el a felhasználóktól. Egy másik népszerű kriptobűnöző, a YouTube sztárként elhíresedett Logan Paul illegális pump & dump kriptotevékenysége is Zach-nek hála került pontos blokklánc hálózati adatokkal a nyilvánosság elé.

“Úgy tűnik, a Binance és a Huobi befagyasztotta az alapok egy részét” – írta később ZachXBT a CZ bejelentése után.

Ez volt a tőzsdék legnagyobb lefoglalása azóta, hogy a Harmony Horizon Bridge arról számolt be, hogy hackerek egy sebezhetőséget kihasználva 100 millió dollárt loptak el 2022. június 24-én. A 2020 októberében indított Harmony Horizon Bridge az egyik első cross-bridge protokoll volt, és segített a felhasználóknak abban, hogy eszközöket küldjenek egyik láncból a másikba. Egyes elemzők úgy vélik, hogy a hackerek a cég alkalmazottainak bejelentkezési adatait vehették célba, mielőtt a rablást kezdeményező programokat telepítettek volna.

Több blokkláncelemző szolgáltató a lopást a Lazarus Grouphoz kötötte, amelyről úgy vélik, hogy Észak-Korea ballisztikus fegyverprogramját finanszírozza. A csoport több mint 2 milliárd dollárnyi lopásért is felelős, beleértve egy 620 millió dolláros rablást a Ronin Networkön, a népszerű Web3 játékhoz, az Axie Infinityhez épített oldalláncon tavaly márciusban.

A Tron alapítója a bajba jutott cégek felé kacsingat

Justin Sun a hírek szerint a Digital Currency Group (DCG), a bajba jutott kriptobróker Genesis és számos más iparági cég anyavállalatának eszközeit veszi szemügyre. A Reuters szerint a Tron (TRX) blokklánchálózat alapítója és a Huobi kriptotőzsde tanácsadója hajlandó akár 1 milliárd dollárt is elkülöníteni személyes pénzeszközeiből a DCG egyes eszközeinek megvásárlására “a helyzet értékelésétől függően”.